Dalyan köfte tarifi! Köftenin dağılmaması için 1 kaşık ekleyin

Dalyan köfte tarifi merak ediliyor. Bu köftenin iç harcı ayrı sosu ayrı lezzetli. Dalyan köftenin püf noktası ise kıymasıdır. Orta yağlı dana kıyma kullanmak köftenin hem lezzetli hem de yumuşak olmasını sağlar. Çok yağsız kıyma kuru kalabilir, çok yağlı kıyma dağılabilir. İşte adım adım dalyan köfte tarifi ve malzemeleri…

AZİME KAHYA

Akşam yemeğine menü düşünenler dalyan köfte tarifini araştırıyor. Peki, dalyan köfte nasıl yapılır?

DALYAN KÖFTENİN PÜF NOKTALARI

Orta yağlı dana kıyma kullanmak köftenin hem lezzetli hem de yumuşak olmasını sağlar. Çok yağsız kıyma kuru kalabilir, çok yağlı kıyma dağılabilir.

Köfte harcını yoğurduktan sonra mutlaka buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin. Bu, baharatların iyice karışmasını ve köftenin daha kolay şekil almasını sağlar.

Havuç, bezelye ve yumurta gibi iç malzemeler mutlaka önceden haşlanmalı. Aksi halde köftenin içi pişmeden dışı yanabilir.

Köfteyi rulo yaparken iç malzemenin dışarı çıkmaması için sıkıca sarın. Şekli sabit tutmak için yağlı kağıtla birlikte rulo yapabilirsiniz.

Köftenin kuru olmaması ve lezzet kazanması için üzerine mutlaka salçalı sos dökün. Bu sos hem köftenin üstünün kurumadan pişmesini sağlar hem de ekstra lezzet katar.

Köfteyi önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme süresinin son 10 dakikasında fırının üst kısmını açarak üstünün kızarmasını sağlayabilirsiniz.

Köfte fırından çıktıktan sonra 5-10 dakika bekletilirse daha düzgün dilimlenir ve dağılmaz.

KÖFTE İÇİN MALZEMELER

500 gr dana kıyma

1 adet kuru soğan (rendelenmiş)

2 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)

1 adet yumurta

1 diş sarımsak (ezilmiş)

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı pul biber

1/2 çay bardağı su (isteğe bağlı, kıvamı yumuşatmak için)

İç harcı için:

2 adet haşlanmış yumurta

1 adet haşlanmış havuç (uzunlamasına doğranmış)

5-6 adet haşlanmış bezelye (isteğe bağlı)

Sosu için:

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı sıcak su

DALYAN KÖFTE TARİFİ

Geniş bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, bayat ekmek içi, sarımsak ve baharatları iyice yoğurun. Harcı streç filme sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

Dinlenen harcı yağlı kağıt üzerine alın. Elinizle dikdörtgen şeklinde açın. (yaklaşık 1,5-2 cm kalınlıkta)

Ortasına boydan boya haşlanmış yumurtaları, havuçları ve bezelyeleri dizin.

Köfteyi dikkatlice rulo şeklinde sarın ve kenarlarını kapatın. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek yerleştirin.

Küçük bir kâsede salça, sıvı yağ ve sıcak suyu karıştırın. Köftenin üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Üzeri kızarana kadar fırında tutabilirsiniz.

Dilimler halinde keserek sıcak servis edin. Yanına patates püresi ya da pirinç pilavı çok yakışır.

Diyabet hastalarının mutlaka uzak durması gereken 7 yiyecek