HATİCE GÖVENÇ
Zeytinyağlı enginar dolması, hem düşük kalorisiyle hem de besleyici içeriğiyle pratik ve lezzetli bir yemek alternatifi sunuyor. Ege mutfağının en gözde tariflerinden biri olan zeytinyağlı enginar dolması, yaz aylarında sıklıkla tercih edebileceğiniz bir seçenek. Peki, zeytinyağlı enginar dolmasının tarifi nedir? Nasıl yapılır?
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI İÇİN MALZEMELER
4 adet enginar
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 adet soğan (orta boy)
1 adet havuç
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı taze dereotu
Yarım çay bardağı taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI YAPILIŞI
1-Enginarları yıkayıp, saplarını kesin ve üzerindeki dış yaprakları temizleyin. Enginarların iç kısmındaki tüylü kısımları dikkatlice temizleyin. Limonlu suda 10-15 dakika bekleterek kararmalarını önleyin.
2-Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Ardından rendelenmiş havuçları ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin. Pirinci, tuzu, şekerini, karabiberi ve doğranmış dereotunu ekleyin, karıştırarak birkaç dakika pişirin. İç harç biraz soğuduktan sonra nane ekleyin.
3-Hazırladığınız iç harcı, enginarların içine dikkatlice yerleştirin. Enginarların baş kısmını kapatarak, harcın dökülmemesi için enginarları sıkıca yerleştirin. Tüm enginarları aynı şekilde doldurduktan sonra, bir tencereye yerleştirin.
4-Üzerine zeytinyağını gezdirin, tuz ve şeker serpin. Yarım çay bardağı suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Enginarlar yumuşadığında pişme tamamlanmış olacaktır.
5-Enginar dolmalarını sıcak veya soğuk olarak, üzerine taze limon suyu sıkarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!