Dağlarda kendiliğinden yetişiyor, faydaları saymakla bitmiyor

Dağlarda kendiliğinden yetişen bitkiler birçok hastalığa şifa oluyor. Bunlardan biri olan çaşır otu faydalarıyla şaşırtıyor. Suyundan da yararlanılan çaşır, bağırsaklardan şeker hastalığına kadar etkili.

Çaşır otunu duyanlar bilir. Dağlarda kendiliğinden yetişen bir bitki. Peki, çaşır neye iyi geliyor? Vücudun şeker metabolizmasında olumlu etki sağlayan çaşır otu diyabetlilere ilaç oluyor. Bitkisel tedavi uzmanları, "Çaşır bitkisi iştah açıcıdır ve şeker hastaları da genellikle çaşır bitkisinin suyunu ve bitkisini kullanırlar. İştah açıcıdır, bağırsakları çalıştırır. En önemlisi de vücudun şeker metabolizmasında önemli rol oynar." şeklinde çaşırın faydalarını sıralıyor.

Bilimsel kaynaklara göre çaşır; uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi tespit edildi.

Hayvan yaralarında oluşan kurtları öldürmek için de toz halinde yaraların üzerine konulduğu, bu bitkilerden izole edilen kumarinlerin birçoğunun kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği saptandı. Ayrıca antitümör, antibakteriyel ve antifungal etkisinin varlığı da tespit edildi.