Süt, şeker, maya ve tuzun içerisine girdiği hamur tarifi nasıl yapılır? Mayalı hamurun çok kabarması için ne yapılmalı? İşte mayalı hamur incelikleri...
Hamurun yeterince mayalanması için 1 saat süre gerekiyor. Peki en doğru mayalama formülü ne?
KOKMAYAN VE ÇOK KABARAN MAYALI HAMUR
Malzemeler
Un 600 gr + 2 yemek kaşığı
Süt 400 ml
Maya 8 g
Şeker 80 gr
1 çay kaşığı tuz
Sirke 2 çay kaşığı
Tereyağı 40 gr + 30 gr
Sıvı yağ 30 gr
1 adet yumurta
Üstü için haşhaş tohumu
MAYALI HAMUR YAPILIŞI
İlk olarak 600 gram unu bir kaba alın.
Daha sonra şeker, ılık süt, yumurta, tuzu başka bir kaba alıp iyice çırpın.
Üzerine mayayı ilave edin ve çırpmaya devam edin.
Malzemeler iyice karıştığında unun ortasına boşluk açıp sütlü karışımı dökün.
Bir spatula yardımıyla malzemeleri iyice karıştırın.
Hamur biraz cıvık kalacak. Bu noktada 2 yemek kaşığı unu ilave edin.
Yine cıvık kalan hamuru tezgaha alın ve 40 gram tereyağını ekleyip iyice yoğurun.
Tereyağ hamurun içinde kaybolunca hamurun üzerine sirke ekleyin.
Tekrar güzelce yoğurun ve sıvı yağ ile iyice yağlanmış bir kabın içine hamuru alıp üzerini streç film ve bir örtü ile kapatıp 1 saat mayalanmasını bekleyin.
Mayalanan hamuru tezgaha alın ve yuvarlak tepsi ebatında açın.
Açılan hamurun yarısına tereyağı sürüp birkaç kat katlayın.
Katlanan hamuru 5-6 eşit parçaya bölün.
İster içine istediğiniz bir malzeme koyup poğaça şekli verin, isterseniz de hamuru biraz uzatıp bütün ve açma şekli verin.
Üzerine yumurta sarısı ve haşhaş tohumu ekleyip 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin.