D vitamini için sakın güneşe bu saatte çıkmayın

D vitamini için güneşe çıktığınız saatlere dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi hâlde güneş hem kansere hem de deri yaşlanmasına neden oluyor. Peki, güneşe ne zaman çıkılır? Uzmanlar ne diyor?

IHA

Yaz ayları D vitamini için çok önemli. Fakat güneşe çıkma saatleri konusunda yapılan hatalar kansere ve erken yaşlanmaya neden oluyor.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, D vitamini ve güneşe çıkma konusunda merak edilenleri anlattı.

BU SAATLERDE GÜNEŞE ÇIKMAYIN

Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini belirten Tekeş, şu bilgileri verdi:

"Gölgede oturulmalıdır. Şemsiye, şapka güneş gözlüğü tercih edilmelidir. Şapka seçimi yaparken, ışık geçirmeyen dokuma tercih edilmelidir. Kalın kumaşlar, sıkı dokunan kumaşlar, yıkama ile hafif çekmiş kumaşlar, polyester giysiler daha yüksek koruyucu özelliğe sahip olduğu için mutlaka kullanılmalıdır."

GÜNEŞE ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKENLER

Sıkı dokumalılar, beyazlatılmamış pamuklular, ipekliler, likra gibi sentetik giysiler, koyu renkliler UV ışınları daha az geçirirler.

UV ışınlarının yüzde 75'i 2 metre su derinliğine ulaşabildiğinden uzun süren yüzmelerde su içinde de güneş yanığı riski dikkate alınmalıdır. UVB ışınları ise UV ışınlarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturur ve güneş yanığından asıl sorumlu olan banttır. Güçlü kanser yapıcı ve erken deri yaşlanmasına neden olan etkileri bulunur. Uzun süreli bronzluktan sorumludur.

Yaz ayları için en az 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.

Güneş koruyucular, güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce tüm güneş gören bölümlere sürülmelidir. Güneş koruyucular 2-3 saatte bir ya da yüzme ve terleme sonrası yenilenmelidir.

İlişkilerde aynı hataları tekrar eden 3 burç

Hadise geçmişten günümüze nasıl değişti?