D vitamini eksikliği hangi ağrılara sebep olur?

Kış aylarında D vitamini eksikliğine dikkat çeken uzmanlar, kas ve eklem ağrısı için uyardı. Kas ve eklem ağrılarının sadece romatizma hastalarında değil, hiçbir rahatsızlığı olmayan sağlıklı kişilerde de görülebileceğine dikkat çeken uzmanlar, D vitamini eksikliği için önerilerde bulundu.

IHA

Kış bazı kişilerde kas ve eklem ağrısı şikâyetlerini artırdı. Sağlıklı kişilerde de kas ağrılarının olabileceğini belirten Uzm. Dr. Selin Turan, bu durumun sebebinin D vitamini eksikliği de olabileceğini belirtti.

"DAHA AZ HAREKET ETMEK, DAHA FAZLA AĞRIYA NEDEN OLUR"

Bilimsel olarak soğuk hava sebebiyle kasların kasılıp kısaldığını, damarların da kasılmasının bu kaslara giden kan dolaşımını bozduğunu ve dokuları besleyen, atık maddeleri uzaklaştıran dolaşımın azalmasının ağrıların artmasına yol açtığını belirten Uzm. Dr. Selin Turan, şunları söyledi:

"Kış mevsiminde kişiler en ufak hava basıncında bile daha duyarlı hale gelir. Eklem içindeki kemiklerin hareketinde yastıkçık görevi gören kıkırdaklar aşındığında açıkta kalan kemiklerdeki sinirler basınçtaki değişikliklerden etkilenebilir. Bu durum özellikle kireçlenme (osteoartrit) hastalarında daha sık görülmektedir."

"D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ AĞRILARA YOL AÇABİLİR"

Uzm. Dr. Selin Turan, kış aylarında ağrıların artmasının bir başka nedeninin de D vitamini eksikliği olduğunu vurguladı. Dr. Turan, kış aylarında eklem ve kas ağrılarından korunmak için şu bilgileri verdi:

"Mümkün olduğunca soğuğa maruziyet azaltılmalı ve uygun giysi seçimiyle vücut sıcak tutulmalıdır. Mevsimine uygun, doğru ve sağlıklı beslenmeyle kilo kontrolü sağlanmalı, kas ve eklem esnekliği için 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. D vitamini düzeylerinin kontrolü ve gerekirse takviyesi için mutlaka hekime başvurulmalıdır. Kış mevsiminde eklemlere yüklenmemeye daha da özen gösterilmelidir. Kış aylarında hareket azalır. Hareketsizlik eklemlerin kasılmasına ve sertleşmesine neden olur. Hareketsiz kalmamak ve hekimin uygun gördüğü egzersizleri düzenli olarak yapmak oldukça önemlidir. Bu sayede kas ve eklemlerin esnekliği ve kuvveti korunur, yaralanma ve ağrı ihtimali azalır. Tüm bunlarla birlikte genel vücut sağlığını korumak için yeterli ve kaliteli uyumak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak, gerekirse stresten uzaklaştırılacak etkinlikler planlamak, tüm vücut dengesini iyileştirerek eklem ve kas ağrılarından da korunmasını sağlayacaktır."