ELİF ÇARMAN
Günlük hayatta en çok tüketilen besinlerden biri olan peynirin ekmek yapımında kullanıldığını biliyor muydunuz? Ekmek yaparken peynir altı suyu kullanmak, hamurun besin değerini artırırken aynı zamanda lezzet üzerinde de olumlu etkiler sağlar.
Son zamanlarda mutfaklarda ilgiyle kullanılan bir malzeme olan peynir altı suyu ile yapılan ekmekler daha aromatik, yumuşak ve besleyici olur. Eğer elinizde peynir altı suyu varsa, kesinlikle ekmek yapımında denemeye değer. Peki, peynir altı suyunun faydaları nelerdir?
PEYNİR ALTI SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Peynir yapımında sütten ayrılan sıvı olan peynir altı suyu; su, protein, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin bir içerik sunar. Zengin içeriği sayesinde peynir altı suyu, ekmek hamuruna katıldığında hamurun besin değerini artırır. Ayrıca, peynir altı suyu ekmek yapımında kullanılan suya göre daha fazla protein içerdiği için, ekmeğin dokusunu zenginleştirir, besleyici hale getirir.
MAYALANMAYI HIZLANDIRIR
Ekmek yapımında kullanılan sıvılar, hamurun mayalanma sürecinde çok önemli bir rol oynar. Laktik asit ve diğer mikroorganizmalar içeren peynir altı suyu, hamurun mayalanma hızını artırabilir. Peynir altı suyu kullanılan ekmekler daha çok kabarabilir ve güzel bir dokuya sahip olabilir. Ayrıca peynir altı suyu ekmeklerde istenilen yumuşaklığı elde etmek için mükemmel bir seçenek olabilir.
Yüksek oranda protein içeren peynir altı suyu, ekmeği yumuşatır ve nemin içinde kalmasını sağlar. Bu sayede ekmek haftalarca taze kalabilir. Tarifinde su kullanılan ekmekler birkaç gün içinde bayatlama ve sertleşme eğilimindeyken peynir altı suyu kullanılan ekmekler haftalarca taze kalabilir.
Ekmek tariflerinde su yerine peynir altı suyu kullanabilirsiniz. Eğer ekmek yapımında peynir altı suyu kullanacaksanız tuz oranına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bazı peynir altı suları, tuzlu veya tuzsuz olabilir.
Ekmek tarifinde su yerine peynir altı suyu kullanmak istiyorsanız ölçülerin değişmemesi gerekiyor. Kısacası ekmek tarifinde ne kadar su kullanıyorsanız o kadar peynir altı suyu kullanmalısınız. Kısacası peynir altı suyu, ekmek tariflerindeki su veya süt yerine birebir oranla kullanılabilir.
Ekmek yapımında peynir altı suyu kullanmak ayrıca israf önleyici bir adım olabilir. Peynir altı suları genellikle lavabolardan dökülür veyahut çöpe atılır. Peynir altı suyunu değerlendirerek ekmek yapımında kullanmak hem doğaya hem de bütçenize katkı sağlar.