Çökertme Kebabı, Bodrum yöresinin ve genel olarak Muğla ilinin özel bir lezzetidir. Çökertme Kebabı, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı barbekünün geldiği bir köydür. Bu yemek düğün, şenlik günlerinde daha çok yapılırken günlük hayatta da evde misafir için servis edilen geleneksel bir Türk yemeğidir. Çökertme Kebabı yapmanın birçok yolu var, işte tarifi, yapılışı ve malzemeleri...
Türk mutfağına özgü bir lezzet olan çökertme kebabı, Bodrum ile özdeşleşmiştir. Yapımında dana antrikot veya kuzu eti kullanılır. Protein bakımından zengin olan bu besin, patatesle birlikte servis edilir. Diğer adı 'çentik kebabı' olan bu yemek, hemen hemen her yörede tüketilir. Dilerseniz en sevilen tariflerden biri olan etli çökertme kebabı nasıl yapılır birlikte görelim.
1 PORSİYON ÇÖKERTME KEBABI KAÇ KALORİDİR?
Standart malzemelerle hazırlanan çökertme kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 155 kaloridir. Potasyum deposu olarak bilinen bu tarifi, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.
ÇÖKERTME KEBABI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Malzemeler
1 kg patates
600 gr biftek
2 soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kırmızı pul biber
Kekik
Kızartmak için
Ayçiçek yağı
Sos için
3 domates
1 su bardağı domates püresi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt
Maydanoz
ÇÖKERTME KEBABI NASIL YAPILIR?
Patateslerin kabuklarını soyup kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Suyunu döküp patatesleri iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın.
Kağıt havlu üzerine alın. Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
Etleri şerit halinde kesin ve soğanlara ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pul biber ekleyin.
Sos için, domatesleri rendeleyip zeytinyağında kavurun. Domates püresini ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Servis tabağına patatesleri yayın. Üzerine etleri yerleştirip sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos ekleyin ve maydanoz ile süsleyin.
Çökertme kebabının yanına ne yapılır diyenlerdenseniz, yemeğinizi pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
ETLİ ÇÖKERTME KEBABININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Tarife başlamadan bir gece önce etleri dinlendirebilirsiniz. Böylece daha yumuşak bir kıvam alacaktır.
Patatesleri bol suda durulayın ve nişastaya batırın. Ardından kızgın yağda pişirerek daha çıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Hazırladığınız sosu, et ile marine edin ve 20 dakika bekletin.
Kullanacağınız etin çok yağlı olmamasına özen gösterin. Yağlı kısımlarını bıçak ile temizleyebilirsiniz.
Etler suyunu çektiğinde hala pişmemişse, su ilave ederek çiğ kalmalarını önleyebilirsiniz.