Hilal Çakır
Evlilikler, flörtler, ayrılmalar, kavgalar... İlişkilerde tüm bunlara sebep olan şeylerin altında bazı korkular yer alıyor. İlişkilerde korkularınızla yüzleşin demek kolaydır. Ancak ilişkilerdeki korku, uzun süredir devam eden güvensizliklerden ve çocukluk travmalarından kaynaklanabilir ve bunların üstesinden gelinmesi o kadar da kolay değildir. Bunlardan kurtulmanın yolu şüphesiz bir uzmandan destek almak. Fakat ondan önce kişinin kendiyle doğru iletişim kurmasıdır. Utanmadan, sıkılmadan her şeyi konuşmak doğru ilişkiler için anahtar kelimedir. İşte ilişkilerde en çok korkulan 3 konu...
1. Kaybetme korkusu
İlişkinizde açıkça konuşmaktan korkuyorsanız kaybedilmekten korkuyor olabilirsiniz. Birçok insan kaybetme korkusu yüzünden yeni bir ilişkiye başlayamıyor bile. Her ne kadar bir şeyleri bir arada tutmaya çalışırsanız çalışın, sonunda onlarsız yaşamayı öğrenmek zorunda kalacağınıza dair bir düşünceye maruz kalabilirsiniz. Bu aynı zamanda toksik bir ilişkiden çıkmanızı da engelleyebilir.
2. Güven
İlişkilerde son yıllarda en çok aranan şey güven ve sadakat. Birçok insan aldatılma korkusu yaşıyor. İlişkilerdeki taraflardan birinin veya her ikisinin de partnerine tamamen açık olması ve ona tamamen güvenmek konusunda temkinli davranmasına yol açabilir. Geçmiş ilişkileriniz konusunda dürüst müsünüz yoksa bazı şeyleri söylenmeden mi yapıyorsunuz? Güven sorunları kartopu gibi büyüyerek ilişkinizde büyük çatlaklara neden olur, bu yüzden bunlar üzerinde düşünmeniz gerekir. Partneriniz her mesaj aldığında sürekli olarak telefonuna kaçamak bakışlar atıyor ve diğer erkeğin/kadının sizden ne kadar daha iyi ve/veya daha çekici olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu korku mutlaka paranoya olmayabilir, ancak sadakatsizlikten uzaklaşmaya karar verseniz de vermeseniz de bunun üzerine adımlarınızı doğru atmalısınız.
3. Şiddet
Kimse ilk tanıştığı birinin şiddet konusunda ne düşündüğünü bilemez. Çünkü şiddet sadece fiziksel değil psikolojik de olabilir. İlişkilerde reddedilme korkusu belki de en yaygın korkudur ve birçoğu bunu özgürce dile getiremiyor. Oysa yapmacık olan bir ilişki zamanla yıpratıcı olabilir. Ya açıkça konuşmalısınız ya da reddedilmeyle baş etmenin yollarını bulmalısınız. Ayrı ilgi alanlarınız ve kendinize yeterince zaman ayırabileceğiniz sağlıklı ilişki sınırlarınız olmadığında, ilişki bir nimetten ziyade bir yük gibi gelebilir.