Çoğu bilmiyor! Satış fiyatı ile kasa fiyatı farklıysa tüketici hangisini ödemeli?

Birçok insan marketlerde satış fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farka dikkat etmezken bazıları da yanılıyor. Çünkü tüketici para ödemeye kasaya geldiğinde aslında o ürünün fiyatının etikette yazdığı gibi olmadığını öğreniyor. Peki, bu durumda hangi fiyat geçerli tüketicinin dediği mi kasiyerin söylediği mi? Cevabı haberimizde…

Marketlerde, alışveriş merkezlerinde genelde indirimli ürünlere denk geliriz. Fakat bazen ürüne yazılan fiyatın aslında kasada farklı olduğunu öğreniriz.

Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketicinin lehine olan fiyat uygulanmalıdır. Fakat bunu birçok tüketici bilmiyor ve kasiyerin söylediği fiyatı ödemek durumunda kalıyor.

İNDİRİMLİ SATIŞLARDA ETİKET NASIL OLMALI?

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne göre indirimli satışlarda, mal veya hizmetin indirim öncesi fiyatı ve indirim sonrası fiyatı, birlikte görülebilir ve okunabilir şekilde fiyat etiketinde ve tarife ve fiyat listelerinde gösterilmelidir.

İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimden önceki satış fiyatının tespitinde indirimin uygulandığı tarihten önceki otuz gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınır. Diğer yandan, meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin etiketlerde indirim miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınır.

Fiyat etiketiyle ilgili aykırılık tespit edildiği durumlarda ne yapılabilir?

Bakanlık (Ticaret İl Müdürlükleri), belediyeler ve ilgili odalar fiyat etiketine ilişkin hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir. Fiyat etiketiyle ilgili bir aykırılık tespit edilmesi durumunda gereği yapılmak üzere gerekli bilgi ve belgelerle bu mercilere başvurulabilir.

Hangi mallarda fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu yoktur?

Aşağıda sayılan mallarda fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır:

Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallar,

Kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallar,

Arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallar.

Kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda ise etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış fiyatları işyerinin uygun bir yerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir bir şekilde yer almalıdır.

Fiyat etiketinde hangi bilgilerin bulunması gerekmektedir?

Bir malın fiyat etiketinde;

Malın hangi ülkede üretildiğini belirten üretim yeri,

Malın türünü ifade eden (gömlek, kalem, bardak gibi) ayırıcı özelliği,

Malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı,

Adet, metre gibi uzunluk, kilo gibi ağırlık, metrekare gibi alan veya metreküp gibi hacim ölçülerinden birinin net miktarıyla ifade edilen fiyat olan birim fiyatı,

Malın satış ve birim fiyatlarının uygulanmaya başlandığı tarih,

Üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret,

Varsa malın ambalajının teslimine ya da iadesine ilişkin depozito bedeli

ilgili bilgilerin yer alması gerekmektedir. Ayrıca, bu bilgilerin Türkçe olması zorunludur.