Çocukluk çağında duruş bozukluğuna dikkat

Omuzların öne doğru yuvarlaklaşması, kifoz (kamburluk), lordoz (bel çukurluğunun aşırı artması) ve skolyoz (omurga eğriliği) çocukluk çağında en sık görülen duruş bozukluklarının başında geliyor. duruş bozukluğu konusunda aileleri uyaran uzmanlar, bu durumun psikolojiyi de etkileyebileceğini söyledi.

Uzmanlar, çocukluk çağında görülen duruş bozukluklarına karşı aileleri uyardı. Çocukluk çağında en sık görülen duruş bozukluklarının, omuzların öne doğru yuvarlaklaşması, kifoz (kamburluk), lordoz (bel çukurluğunun aşırı artması) ve skolyoz (omurga eğriliği) olduğuna dikkat çeken Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, "Duruş bozukluklarına bağlı olarak çocuklarda birçok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bel, boyun, sırt ağrıları, kaslarda güçsüzlük, sinir sıkışmaları, omuz ve kol ağrıları, bacak ağrıları gibi belirtiler görülebildiği gibi solunum fonksiyonları ile ilgili, dolaşım sistemi ile ilgili ve sindirim sistemi ile ilgili ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. Duruş bozukluğu, görünümü de etkilediğinden bazen psikolojik sorunlara da yol açabilir." diye konuştu.

Onur Salman Körtelli, özellikle pandemi sürecinde çocukların fiziksel aktivitelerden uzaklaştığını hatırlatarak, "Televizyon, tablet veya telefonlar ile geçirilen sürenin uzaması, obezite, oturma pozisyonundaki yanlışlıklar, ağır okul çantası taşınması gibi nedenlerden dolayı çocukların duruşu olumsuz etkilenebilmektedir." dedi.