Çocuklarının korkularını yenmelerini sağlamayan ebeveynler pişman oluyor! Özgüven ve başarının sırrı...

Çocukların gelecekte başarılı, özgüvenli ve mutlu yetişkinler olabilmeleri için amaçlarına odaklanmalarını önleyecek korkularını aşabilmeleri gerekiyor. Bu durumda en büyük iş ebeveynlere düşüyor. İşte çocukların korkularını önleyebilmek için tavsiyeler…

Her ebeveyn çocuğunun hayata karşı güçlü olmasını ve önüne çıkacak fırsatları değerlendirebilmesini ister. Çocukların potansiyel zararlardan kendilerini koruyabilmeleri için korkmaları normal olarak görülüyor. Ancak modern dünyadaki korku, genellikle risk ile orantısız olma eğilimde oluyor. Bunun sonucunda ise hedefleri başarabilme ihtimali varsa bile korku nedeniyle bu ihtimal denenmiyor.

Çocukların korkularını yenmelerinde sorumluluk ebeveynlere düşüyor. Bazı yöntemlerle çocukların korkusuz bir zihniyete sahip olabilmelerine yardımcı olunabiliyor.

ÇOCUKLARIN KORKULARINI ÖNLEME YÖNTEMLERİ

Çocukların korkularını yenmelerine yardımcı olmak için bazı yöntemler denenebilir. Söz konusu yöntemlerden bazıları şu şekilde; korkuyu kabullenmelerini sağlamak, başarısızlığın kabul edilebileceğini anlatmak, kıyaslamadan vazgeçilmesi ve yalnız olmadıklarını hissettirmek.

KORKUYU KABULLENMELERİNİ SAĞLAMAK

Ebeveynlerin çocuklarının korkularını dinlemeleri gerekiyor. Ayrıca konuşma esnasında onları gerçekten anladıklarını hissettirmeleri gerekiyor. Çünkü çocuklara sadece korkmaması gerektiğini söylemek yeterli gelmeyecektir. Korkularını paylaşırsanız ve korkunun da kabullenilebileceğini gösterirseniz, kendi çekincelerinin üstesinden gelebilirler.

BAŞARISIZLIĞIN KABUL EDİLEBİLECEĞİNİ ANLATMAK

Çocuklara başarısızlığın kabullenilebileceğinin anlatılması gerekiyor. Başarısızlığa uğrama korkusu, kazanabilecek başarıları engelleyebilir. Fakat her başarısızlık bir tecrübe kazandırır.

KIYASLAMADAN VAZGEÇİLMESİ

Ebeveynlerin çocuklarını akranları ile kıyaslamaması gerekir. Çünkü bu durum çocuğun yetersiz hissetmesine yol açabilir. Bunun sonucunda da yanlış yapmaktan korkabilirler. Bu da ilerleyen yaşlarda yaşantılarını olumsuz yönde etkileyebilir.

YALNIZ OLMADIKLARINI HİSSETTİRMEK

Ebeveynlerin yapması gereken en önemli şeylerden biri, çocuklarına korkuları ile tek başlarına yüzleşmeleri gerekmediğini hatırlatmak. Çocukların her şartta ebeveynlerinin yanında olduklarını hissetmesi, özgüvenlerini arttıracaktır.