Çocukların yalan söylediği nasıl anlaşılır? Ebeveynlerin en çaresiz durumu

Çocukların yalan söylemesi anne babaları korkutan bir durumdur. Peki, çocukların yalan söylediği nasıl anlaşılır? Çocukların yalan söyleme sebeplerini anlamak bu durumu çözmenin ilk adımıdır. Uzmanlar, doğru iletişimin yalan söyleme alışkanlığını değiştireceğini belirtiyor. İşte çocukların yalan söylemesiyle ilgili detaylar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Anne babalar çocukları konusunda hassas oldukları için çocuklarının her söylediğine inanır. Bu yüzden çocukların yalan söylediğini anlaması çok zor olur. Peki, çocukların yalan söylemesi nereden anlaşılır? Uzmanlar, bu konuda "Önce yalanın nedenlerine odaklanın." diyor.

İlgi ihtiyacı, ceza arzusu, mahremiyet ihtiyacı ve hatta sınırları test etme isteği sık görülen yalan söyleme sebepleridir. Hayali oyunlar bazen bazı yalanlara yol açabilir. Altta yatan motivasyonu anlayarak duruma daha empatik bir şekilde yaklaşabilirsiniz.

ÇOCUKLAR NEDEN YALAN SÖYLER?

Korku nedeniyle yaşan söyleyebilirler. Yaptıkları hatanın sonuçlarına katlanma korkusuyla yalan söyleyebilirler.

Çocuklar bir arkadaşını veya kardeşini savunmak için yalan söyleyebilir.

Küçük çocuklar gerçek ile yalan arasındaki farkı bilemez veya insanların yalan söylemelerini istemediğini kavrayamazlar.

Çocuklar sevgi ve ilgi ihtiyaçlarına bağlı olarak sevgilerini kazanmak için ebeveynlerine veya akranlarına yalan söyleyebilirler.

Cezadan korkan çocuklar bundan kaçınmak için yalan söyleyebilirler.

YALAN SÜRECİNİ AŞMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Çocukların yalan söylemesiyle mücadelede en önemli stratejilerden biri olarak açık ve dürüst iletişimi teşvik etmek. Çocuğunuza, sizinle duyguları, endişeleri ve endişeleri hakkında konuşmanın rahat olduğundan emin olun. Gerçeği söylemenin sonuçlarından endişe duymayacakları bir ortam oluşturun. Eleştirilme korkusu olmadan kendilerini ifade etmelerine ilham verin.

Çocuğunuza güvenin, dürüstlüğün ve dürüstlüğün önemi konusunda eğitim verin. Sağlam bir etik temelin geliştirilmesine yardımcı olmak için, bu ilkelerin gerçek hayatta uygulamaya konulduğu örneklerden bahsedin. Ahlaki ikilemlerle ilgili tartışmalar da yapabilirsiniz.

Çocuğunuzun yalan söylediğini öğrendiğinizde aşırı tepki vermekten kaçının. Hayal kırıklığınızı sakin ve yardımsever bir şekilde ifade edin. Dürüstlüğü istenmeyen sonuçlarla ilişkilendirirseniz, aşırı tepkiniz sonucunda çocuğunuz gelecekte yalan söylemeye daha yatkın hale gelebilir.