Merve Kantarcı Çulha
Tatil döneminde çocuklar dışarda yemek yeme ve daha fazla abur cubur tüketme eğiliminde olabiliyor. Bu durum çocuklarda obezite riskini artırabiliyor. Bu yüzden cips ve çikolata gibi sağlıksız atıştırmalıklar yerine evde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak önemli. Hatta bu atıştırmalıklar eğlenceli bir aktiviteye bile dönüşebilir.
Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Eda Honca, çocuklarda obezite riskine karşı sağlıklı beslenme düzenini anlattı ve atıştırmalık tarifler verdi.
ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE KARŞI ÖNLEMLER
Kahvaltı, atlanmaması gereken bir öğündür. Bu alışkanlık kaybedilmemelidir. Meyve, kuruyemiş, meyve granola ikilisi, yoğurt granola ikilisi ile ara öğün yapılabilir.
Çocukların fiziksel aktiviteleri de ihmal edilmemelidir. Çocuğu ekrandan uzaklaştırdığı gibi gereksiz yemek yeme ihtiyacını da erteleyecektir. Akşam protein tüketimi çok önemli, et balık tavuk hindi gibi protein kaynağına yer verilmelidir.
Çocuklar genelde yetişkinleri taklit ettiği için onlara doğru rol model olmaya özen göstermeliyiz. Kendimiz içinde sağlıklı besinler hazırlayıp tüketmeye özen göstermeliyiz. Dışardan mümkün olduğunca yiyecek tüketmemeye özen göstermeliyiz.
EVDE ATIŞTIRMALIK TARİFLER
İşte evde kolayca yapabileceğiniz alternatif atıştırmalık önerileri:
MUZLU YULAF TOPLARI TARİFİ
Malzemeler
* 1 adet muz
* 3 bütün ceviz
* 10 adet badem
* 1 adet yumurtanı akı
* 1 su bardağı yulaf ezmesi veya yulaf kepeği ( karışık kullanılabilir)
* 1 çay kaşığı tarçın
* 3 adet gün kurusu
* 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
Yapılışı
Tüm malzemeyi yoğurun. Küçük toplar halinde yağlı kâğıda dizin. 180 derecede 15 dk. pişirin. Ara öğünlerde 1 adet meyve + 3 adet ceviz veya 5 adet badem yerine 2 küçük top yiyebilirsiniz.
TARÇINLI ELMA TATLISI TARİFİ
Malzemeler
* 1 adet elma rendesi
* 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
* 1 çay kaşığı tarçın
* 3 bütün öğütülmüş ceviz veya 10 adet öğütülmüş fındık
* ½ paket diyet bisküvi
Yapılışı
Malzemeleri bir tavada elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin. Başka bir kapta diyet bisküvileri ufalayın.
Soğuyan karışımı bisküvilerin üzerine ilave edip toplar haline getirin. 3 küçük topu 1 dilim ekmek veya 1 adet meyve yerine tüketebilirsiniz.
FİT KURABİYE TARİFİ
Malzemeler
* 2 su bardağı yulaf ezmesi
* 6 adet gün kurusu
* 6 adet kuru erik
* 4 çorba kaşığı kuru üzüm
* 1,5 su bardağı light süt
* 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi
* 1 çorba kaşığı tarçın
Yapılışı
Sütü kaynatın. Bir kap içinde tüm malzemeleri karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine köfte büyüklüğünde parçalara ayırarak dizin (10-12 adet).
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
2 adet fit kurabiyeyi beslenme planınızdaki 1 dilim ekmek+1 adet meyve yerine tüketebilirsiniz.
KURU MEYVELİ YULAF TOPU
Malzemeler
* 1 büyük boy muz
* 1 su bardağı yulaf ezmesi
* 1 porsiyon kuru meyve
Yapılışı
Muzu çatal yardımıyla ezin, üzerine 1 su bardağı yulaf ezmesi + 1 su bardağı kuru meyve ilave edin.
Karışımı köfte büyüklüğünde top haline getirin. (10-12 adet) 180derece de ısıtılmış fırında 15 dk. pişirin. Toz tarçın ile de süsleme yapabilirsiniz. 3-4 adet 1 ara öğün yerine verilebilir.
HURMA VE TARÇINLI YOĞURT TARİFİ
Malzemeler
* 2 adet suda bekletilmiş hurma
* 1 tam ceviz
* 1 çay kaşığı toz tarçın
* 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
* 3 yemek kaşığı az yağlı yoğurt
Hazırlanışı
Hurma ve yulaf ezmesini yoğurdun içerisinde karıştırın. Üzerine ceviz ve tarçın ilave edin.