Çocukları gıdıklamayı sevenler dikkat! Soluğu hastanede alabilirsiniz

Çocukları ya da bebekleri gıdıklamak keyifli ve eğlenceli gelebilir. Fakat bu durum travmaya ya da istenmeyen sağlık sorunlarına sebep olabilir. İşte çocukları gıdıklamanın riskleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Çocukları gıdıklamak birçok yetişkinin ya da anne babanın keyif aldığı bir şey. Ancak bu keyif her zaman masum olmayabilir. Çocukları gıdıklamak hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara yol açabilir.

1. FİZİLSEL SORUNLAR

Gıdıklanma çocukta cilt hastalığına, tahrişe neden olabilir. Özellikle astımlı çocuklarda solunum problemlerine de neden olabilir, çocuk gülmekten nefessiz kalabilir. Gıdıklanırken ani bir hareket bir yerine zarar verebilir. Eğer çocuk çok güçlü bir şekilde ya da boyun ya da kasık gibi hassas bölgelerden gıdıklanırsa, bu durum ağrıya, rahatsızlığa ve hatta travmaya neden olabilir.

2. GÜVEN SORUNLARI YARATABİLİR

Yetişkinler bebekleri gıdıklayarak eğlenmeyi planladığında, bunu çoğunlukla onların rızası olmadan, sınırlarını ve fiziksel özerkliklerini göz ardı ederek yaparlar. Bu, çocuğun kendisini rahatsız hissetmesine, ihlal edilmesine ve dokunma ve yakınlığın doğası konusunda kafasının karışmasına neden olabilir. Aynı zamanda yetişkinlere olan güvenlerini ve sınırları belirleme ve uygulama becerilerini de zayıflatabilir.

3. TRAVMATİK ANILARI TETİKLEYEBİLİR

Son olarak çocukları gıdıklamak, istismar veya saldırıya maruz kalan çocuklarda travmatik anıları tetikleyebilir. Bebek ayaklarını gıdıklamak, bazı çocuklar için son derece tetikleyici ve travmatik olabilen, rızası olmadan tutulmayı, dokunulmayı veya ihlal edilmeyi taklit edebilir. Bebeğin ayaklarını gıdıklamak iyi niyetle ve zarar verme amacı taşımadan yapılsa bile yine de duygusal sıkıntıya ve geçmişe dönüşlere neden olabilir.