Çocuklardan sonra en çok onlar etkileniyor! Hamilelerde deprem sonrası sarsıntı travması

Doğal afetler sırasında en çok etkilenen çocuklar ve hamilelerdir. Travmalara neden olan bu durumları en aza düşürmek ise çevresindeki insanlara bağlıdır. Hamilelerde deprem sarsıntı travmasına neden olur. Peki sarsıntı travması nedir? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Yaşanılan doğal afetler kazalar ciddi ruhsal hasarlara enden olur. Bu durum bir kaç zaman sonra ortaya çıkıyor.

Örneğin çocuklarda korku travmasına neden olan deprem hamilelerde sarsıntı travmasına neden olur. Hamilelik sürecini riske atan sarsıntı travmasına dair merak edilenleri sizler için derledik.

DEPREM SONRASI HAMİLELERDE GÖRÜN SARSINTI TRAVMASI

Anne ve bebek arasındaki en güçlü bağın olduğu hamilelik evresinde yaşanılan deprem ciddi ruhsal sorunlara yol açar. Adeta anne adayının bilincinde iz bırakan deprem sarsıntı travması dediğimiz psikolojik ataklara neden olur.

Herhangi bir sarsılma olmamasına rağmen anne adayı hamilelik sürecinde yaşadığı deprem sonrası sürekli bir korku içinde olur. Bu durum duyusal bağla bebeğe geçer.

Anne karnındaki bebek bu yüzden huysuz olabilir. Öte yandan anne adayının sütü içerisindeki vitaminlerin değerleri bile hasar alır. Çünkü vücutta salgılanan korku hormonu hücrelerin yıkımına neden olarak sinir sistemini parçalar.

Beyin dokusal tetiklenmeye geçer. Ufak bir sallanma hamile annenin sarsıntısını tetikler. Bu yüzden anne adayının kendini ve bebeğini güvende hissetmesi gerekiyor. Bunu sağlayacak en etkili kişi ise eşi ve diğer aile üyeleridir.

Yalnız olmadığını hissettirmek hamile anneyi güvende tutarken bebeğin gelişimi de sağlıklı ilerler. Enkaz altında kalmış ya da kazaya maruz kalmış bir hamilenin mutlaka profesyonel destek alması lazım.

En çok onlar etkileniyor! Travma olmaması için deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?