Çocuklarda yaz ishaline dikkat! Meyvelerden geçebilir

Çocuklarda yaz ishaline karşı uyaran uzmanlar, yazın ishallerin çok görülmesinin sebebinin virüsler ve parazitler olduğunu söyledi. İshal için özellikle sebze ve meyve konusunda da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, yapılan hataları anlattı.

DHA

Çocuklarda yaz ishali birçok ailenin korkulu rüyası. Çünkü hemen geçmiyor ve tatili de mahvediyor. Peki, yaz ishali neden olur?

DHA'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Durmaz, yaz döneminde en sık görülen çocuk hastalıklarından birinin de yaz ishali olduğunu söyledi.

İSHAL NASIL BULAŞIR?

Yaz ishallerinin özellikle sıcakların artmasıyla birlikte bakteriler, virüsler ve parazitler ortamda daha çok bulunduğunu belirten Durmaz, şu bilgileri verdi:

"İshal çocuklara hijyenik olmayan sıvı ve yiyeceklerin gelmesi ile bulaşır. Yazın yine sıcakların artmasıyla birlikte sebze ve meyvelerin bozulma oranı daha yüksektir. O yüzden taze olmayan sebze ve meyvelerin yenmesiyle birlikte mide-bağırsak enfeksiyonları görülür. Özellikle bu gastroenteritlerde sulu dışlama görülür ve karın ağrısı eşlik eder. En önemlisi de hastalar her yediğini kusma ile çıkarmaktadır. Bu durumlarda özellikle bizim kırmızı çizgimiz çocuğun ağızdan beslenebilmesidir. Eğer çocuk ağızdan beslenemiyorsa ve her yediğini çıkarır tarzda kusması oluyorsa mutlaka damardan sıvı alması gerekir. Gerekirse servise yatarak, tedavi görmesi gerekir."

11.00 İLE 15.00 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Sıcak çarpmalarına dikkat edilmesi gerektiğine değinen Dr. Durmaz, şöyle devam etti:

"Çocukların özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Bu sıcaklarda uzun zaman güneş altında kalındığı zaman çocuklarda aşırı terlemeye bağlı olarak sıvı kaybı ortaya çıkıyor. Sıvı kaybına bağlı olarak çocuklarda şuur bulanıklığı, kasılmalar ve kramplar ortaya çıkabilir. Bu 40 dereceye varan ateşlenme ile sonuçlanabilir. Böyle durumlarda çocuklar serin bir yere alınmalı ve ağızdan sıvı takviyesi yapılmalıdır. Çocuk ağızdan sıvı alamıyorsa ve buna kusma eşlik ediyorsa damardan sıvı tedavisi şarttır."