Çocuklarda hışıltının ve öksürüğün sebebi astım olabilir

Nefes alıp verirken hışıltı, kesik kesik, kuru ve balgamsız öksürük çocuklarda astım belirtileri arasında yer alıyor. Astım hastalığı olan çocukların bulunduğu ortamlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, çocuklarda astım hastalığı konusunda aileleri uyardı.

DHA

Çocuklarda astım belirtileri aileler tarafından araştırılıyor. Her 10 çocuktan 1'inde astım hastalığının görüldüğünü belirten uzmanlar, astım hastası olan çocukların temizliği ve bulunduğu ortamlar konusunda aileleri bilgilendirdi.

DHA'da yer alan habere göre Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, çocuklarda astım hastalığı ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Çevresel alerjenlerin, ev tozunun, çayır ve bitki kökenli tozların, polenlerin, mevsimsel değişikliklerin astımın şiddetini etkilediğini Dr. Öğr. Üyesi Serdar Nepesov, "Astım, çocukluk çağında en sık olan alerjik rinit (saman nezlesi), gıda alerjileri (besin sorunları) ile atopik dermatit (egzama ve cilt sorunları) gibi alerjik hastalıkların artması gibi giderek, artmakta ve yaygınlaşmaktadır.” dedi.

BU BELİRTİLER ASTIMIN HABERCİSİ OLABİLİR

Nepesov, astımda da görülen öksürüğün çok çeşitli olduğuna dikkat çekti. Hastalığın belirtileriyle ilgili bilgi veren Nepesov, şu şekilde konuştu:

“Nefes alıp verirken hışıltı çıkması belirtiler arasındadır. Öksürük farklı çeşitlerle karşımıza çıkabilir. Kesik kesik, kuru ve balgamsız öksürük sıktır, arka arkaya 3-5 kez olabilir. Balgam da çıkarabilen farklı yapıda olması sekresyon eklenmesi ile olur. Yatınca artan öksürük ve efor ile artan öksürük de astım belirtisidir. Tek öksürük ile oluşan astıma ise varyant astım denilir. Spor sırasında tıkanma, nefes darlığı, göğüs sıkışması, soluk yollarının daralması da hastalığın belirtisi arasındadır.” 

TEMİZ VE TOZSUZ ORTAMLAR TERCİH EDİLMELİ

Genetik faktörler, egzama, aşırı kilo, alerjik rinit; sigara ve egzoz gazlarına maruziyet gibi birçok farklı nedenle ortaya çıkan astım hastalığı için temiz ve tozsuz ortamın önemli olduğunu belirten Nepesov, şu şekilde konuştu:

“Tütün ürünlerinin, sigara, nargile ve puronun kullanılmaması ve dumanlarından uzak durulması gerekmektedir. Sık solunum yolu hastalığı geçirenlerde alerjik açıdan tetkik ve izlem yapılmalı. Hava kirliliğinin rolü hem astım sıklığında hem de astım alevlenmelerinde sorgulanmıştır. Evden çıkmamak ve evin korumalı pencerelerinin olması önemlidir. Gebelik sırasında anne sigara içimi astım ve kötü sonuçlar için bir risk faktörüdür. Önemli respiratuvar sinsityal virüs (RSV) enfeksiyonu geçiren çocukların yüzde 50'sinde akciğerlerin zedelenmesi ve kronik hassasiyet gelişmesi nedeniyle ilerlemesi ile astım teşhisi konulabilir. Kanıtlar, bazı enfeksiyon öyküsü, kırsal yaşam, diğer çocuklara maruz kalma (daha büyük kardeşler dahil) ve daha az antibiyotik kullanımı olan çocuklarda astım riskinin azaldığını düşündürmektedir.” 

Nepesov, astım tanısının da genellikle klinik gözlemle konduğunu belirterek, “Aile hikayesi, geçmeyen sorunlar, uzun süren hastalıklar ve alerji testleri tanıda yardımcı olabilir.” dedi.