Çocuklarda grip ilerlediğinde hangi hastalıklara dönüşür?

Çocuklarda grip aileler tarafından geç anlaşıldığında enfeksiyon ve ciğerleri etkileyen çok daha ciddi bir hastalığa dönüşebiliyor. Peki, çocuklarda grip nasıl anlaşılır? Grip ilerlediğinde hangi hastalıklara dönüşür? İşte çocuklarda griple ilgili bilinmeyenler...

Çocuklarda ve bebeklerde grip ilerlediğinde ağır hastalıklara dönüşüyor. Burun, boğaz, bronşları ve sonrasında ciğerleri etkileyen grip; öksürük, hapşırma, yakın temas, öpme, tokalaşma ile yayılıyor. Üst solunum yollarını etkileyen viral bir sonbahar ve kış hastalığı olan grip, çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılır, ancak grip, soğuk algınlığına göre daha ağrılı ve ağır bir hastalıktır. Özellikle çocuklarda fark edilmediğinde ağır sonuçlar ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerden bebeklere kadar her yaş grubundan insanın yakalanabileceği grip hastalığının bebeklerdeki belirtilerini sizler için derledik. Peki, bebeklerde grip hastalığının belirtileri yetişkinlerle aynı mı?Özellikle çocuklarımızı grip hastalığına karşı nasıl koruyabiliriz?

ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE GRİBİN BELİRTİLERİ

Ateşin aniden 38 derecenin üstüne çıkması (herkeste ateş olmayabilir)

Ürperme-üşüme

Kas ağrıları

Aşırı yorgunluk hissi

Kuru öksürük

Burun akıntısı

Boğaz ağrısı

İshal, mide bulantısı ve kusma

GRİP NEDEN ÖNEMLİDİR?

Sağlık Bakanlığı sitesinde yer alan bilgiye göre gribin neden olduğu önemli sorunlar arasında kulak iltihabını ve zatürreeyi sayabiliriz. Her ikisi de doktor tedavisi gerektirir. Grip enfeksiyonu, bebeğin hastalanmasından 1-2 gün önce ve hastalığı sırasında bulaşıcıdır.

ANNE SÜTÜ BİR NUMARALI İLAÇ

Vücut ısısını 3-4 saatte bir kontrol edin. Ateşi 36 saat içinde düşmezse doktora başvurun.

Çocuğu yatırın, dinlenmesini sağlayın.

Çocuğun yemek yemesi için zorlamayın ama mümkün olduğunca sıvı gıdalarla beslenmesini sağlayın. Anne sütü alıyorsa sık emzirin.

Grip belirtilerinden hemen sonra döküntüler meydana geldiyse başka bir hastalıktan şüphelenip, doktora başvurun.

Hastalığın yayılmasını ve evdekilere bulaşmasını önlemek için birbirinizin eşyalarını kullanmayın, ellerinizi sık sık yıkayın, birbirinizi öpmeyin.

Çocuğa doktorunuza danışmadan ilaç başlamayın.

Aspirin kesinlikle vermeyin.

GRİP TEDAVİSİNDE BİR NUMARALI İLAÇ ANNE SÜTÜDÜR

Çünkü anne sütü hastalıklara karşı antikor üretir, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle emzirilen bebekler, gribi çok daha hafif atlatır.