Çocuklarda en çok görülen yaz hastalıkları: İshal ve isilik

Havuz ve denizin sık kullanıldığı bu dönemde çocuklarda güneş yanığı, ishal, burun kanaması, isilik gibi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Peki, çocukların hasta olmaması için güneş ve denizden nasıl yararlanılmalı? İşte çocukların yaz hastalıklarına yakalanmaması için yapılmaması gerekenler...

Çocuklarda yaz hastalıkları deniz ve güneş keyfine gölge düşürüyor. Güneş yanığı, ishal, burun kanaması, isilik gibi sağlık sorunları yaz aylarında çocuklarda en çok görülen hastalıkların başında geliyor.

Güneş ışınlarından çocukların korunması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cerit, çocukların yaz aylarında yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı uyardı.

Sabah Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cerit, çocuklarda yaz hastalıkları hakkında bilgi verdi.

GÜNEŞE DİKKAT

Koşup oynarken düşme ya da çarpmaya bağlı travmalar yaşanabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cerit, şu şekilde konuştu:

"İshal, kusma atakları, böcek, sinek ısırıkları, arı, yılan ve akrep sokmaları yaz aylarında çocuklarda sık görülen durumlardır. Dışarıda vakit geçirmek, bahar tatilleri veya yaz tatilleri için ortak bir faaliyettir. Ancak güneş ışınlarına karşı koruma sağlamayı unutmamak gerekiyor. Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas olduklarından özellikle çocukların güneş ışınlarından korunmaları gerekiyor."

Çocukların şemsiye altında veya gölgede tutmanın bile zaman zaman güneş ışınlarından korumaya yetmediğini vurgulayan Cerit, şu bilgileri verdi:

"Ultraviyole ışınları, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz şekilde etkiler. Tekrarlayan güneş yanıklarının ileride cilt kanserine neden olabildiği biliniyor. Güneş yanığında en iyi tedavi yöntemi korunmaktır. Koruyucu kremleri sadece güneşten korunmak için değil sürekli olarak kullanılması gerekir. Bebeklere sıcak havalarda dışarıda gezdirilirken bile krem sürülmesi gerekir."

İSHAL HASTALIĞINA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Yaz aylarında yaşanacak ishal hastalığına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cerit, kirli deniz ve havuz suları ishale neden olabildiğinden tatil yerlerinin hijyen ve temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

El temizliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cerit, ambalajlı ürünlerin tüketilmesi gerektiğini ve açık büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Havuz yerine denizin tercih edilmesinin daha sağlıklı olabileceğini de belirten Cerit, havuzların daha çok bakteri ve virüsün yaşaması için elverişli ortamlar olduğunu bu nedenle cilt, kulak enfeksiyonları, Hepatit A ve göz hastalıklarının sıkça neden olabileceğini vurguladı. Havuz yerine denizin tercih edilmesi ile bu tür enfeksiyonların riskini azaltmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.