Görülme sıklığı arttı dikkat! İşte çocuklarda diyabet belirtileri

Su içmeyen çocuk çok su içmeye başlamışsa, daha sık idrara çıkıyorsa, gece altını ıslatmayan ve idrar kontrolü olan çocuk gece altını ıslatmaya başladıysa ya da gece tuvalete kalkmayan çocuk tuvalete kalkmaya başladıysa diyabet riski olabilir. İşte çocuklarda diyabetle ilgili bilinmeyenler…

Çocuklarda diyabet sorununun Türkiye'de ve dünyada sık görülmeye başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Gülay Karagüzel, diyabet belirtileri hakkında bilgi verdi.

AA'ya açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülay Karagüzel, çocuklarda diyabetin giderek artan bir kronik hastalık olduğunu ve ergenlik döneminde ve 5-6 yaş grubundaki çocuklarda görülme sıklığının son yıllarda daha da arttığını ifade etti.

1. DİYABET BELİRTİLERİ

Çok su içmeyen çocuk çok su içmeye başlamışsa, daha sık idrara çıkıyorsa, gece altını ıslatmayan ve idrar kontrolü olan çocuk gece altını ıslatmaya başladıysa ya da gece tuvalete kalkmayan çocuk tuvalete kalkmaya başladıysa bunlar diyabet açısından çok önemli uyarıcı belirtilerdir.

İştahı iyi olmasına rağmen çocuğun kilo kaybetmesi

Halsizlik şikâyeti

ÇOCUK ÖMÜR BOYU İNSÜLİN Mİ KULLANACAK?

Tip 1 diyabet tedavisinde pankreasın üretemediği insülinin dışarıdan takviye edilmesi gerektiğini ifade eden Karagüzel, şu değerlendirmede bulundu:

"İnsülin şimdilik çok minik iğneler şeklinde uygulanıyor. Bazen bu aileye zor geliyor, 'Benim çocuğum ömür boyu insülin mi kullanacak?' diyor ve inanmak istemiyorlar bu duruma ve farklı alternatiflere yönlenebiliyorlar. Bazen farklı otlar kullanabiliyorlar, aktarlara gidip kandırılabiliyorlar 'Şu otu kullanırsan diyabet düzelir' gibi bir takım yanlış bilgilerle insülin tedavisini bırakıp ardından daha ağır, koma tablosunda kliniğimize gelen hastalar olabiliyor. Bu nedenle Tip 1 diyabetli ailelerimiz mutlaka çocuklarını bu konunun uzmanı olan çocuk endokrinoloğuna götürerek kontrollerini ve tedavisini planlasınlar, farklı otlardan veya bilimsel kanıtı olmayan farklı seçeneklerden uzak dursunlar."

ÇOCUKLARDA DİYABETİN TEDAVİSİ VAR MI?

Karagüzel, Tip 1 diyabetin esas tedavisinin insülin olduğunu yineleyerek, diyabet tedavisi için şunları söyledi:

"İnsülin tedavisi yanında sağlıklı beslenme ve egzersiz de çok önemli. Sonuç olarak, Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin elzemdir, mutlaka insülin kullanacağız, kulaktan duyma bilgilerle insülin tedavisi bırakılmamalıdır. Bir takım otlardan ve farklı vitaminlerden medet umanlar olabiliyor, onların hastalığı tedavi etmediği unutulmamalıdır."

Pişiği iki günde geçiren 5 yöntem

2022'nin şanslı burçları! 2022 Aslan, Kova ve Akrep için değişim yılı