Çocuklarda bulaşıcı hastalık alarmı! Suçiçeği ile karıştırmayın! Ateşle başlıyor...

Çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, ağız kenarında yaralarla ortaya çıkan el ayak ağız hastalığı suçiçeğiyle karıştırılıyor. Özellikle okul döneminde hızlı bulaşan el ayak ağız hastalığı yetişkinlerde de görülebiliyor. Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Demet Matben, çocuklarda ateş belirtisiyle başlayan el ayak ağız hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Okulların başlamasıyla çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, ağız kenarında yaralar belirtileriyle ortaya çıkan el ayak hastalığı şikâyetleri de arttı. Fakat bu hastalığı bilmeyen birçok aile el ayak ağız hastalığı belirtilerini suçiçeği ile karıştırıyor.

Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Demet Matben, çocuklarda el ayak ağız hastalığının bulaşıcı olduğunu ve bu hastalığın yetişkinlerde de görülebildiğine dikkat çekerek uyarıda bulundu.

1. Çocuklarda el ayak ağız hastalığı nedir?

El ayak ağız hastalığı çocukluk yaş grubunda sık gördüğümüz, tipik olarak 2-10 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülen ellerde ayaklarda ve ağız içi mukozalarda su toplayan küçük kırmızı ve üstü sulu vezüküler lezyonlarla karakterize bir virüs hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olup salgınlarla seyredebilir. Nadiren erişkin yaşta da görülebilir.

2. Hastalık bir senede tekrar eder mi?

En sık Coxachie virüs dediğimiz virüs neden olur ikinci sıklıkta da enterovirüs 71 dediğimiz bir virüs ailesi nedendir. Birkaç virüs ailesi ile aynı hastalık olduğu için bağışıklık bir kere geçirmekle sağlanmaz. Defalarca bu hastalığı geçirebiliriz.

"MİDEDE CANLI KALAN BİR VİRÜS"

3. El ayak ağız hastalığı belirtileri neler?

En sık Coxachie virüs dediğimiz virüs genel özellikleri oda ısısında ve midede canlı kalan bir virüs. El yıkama ve dezenfektanlarla yok edilebilen bir virüstür.

Genelde kuluçka dönemi ortalama 5 ile 7 gün arasında, hastalık bulaştıktan sonra yani temastan sonra 5 ile 7 gün arasında ellerde ayaklarda ağız kenarında ağız içinde yumuşak damakta veziküler yani su toplu döküntülerle kendini belli eden bir virüs.

Boğaz sekrasyonunda vezüküllerin sıvı dolu döküntülerin içindeki sıvıdan ve dışkıdan da bulaşabilen bir virüs.

Virüs enfeksiyonu sonrası 2-4 hafta hatta 12 haftaya kadar uzayabilen dışkıdan atılma devam edebilir.

Genelde el ve ağız yoluyla bulaşan bir hastalık. Havuz sularından havlu ve şezlonglardan oyuncaklardan sıralardan elden ele dolaşan ortak materyallerden çok kolay bulaşabilir.

İlk 3 gün ateş yapabilir. Boğaz ağrısı ve halsizlik, daha sonra elde ayakta popoda dizde ağız kenarı ve ağız içinde lezyonlar olabiliyor. Hastalığı geçirdikten 2-3 ay sonra tırnak dökülmeleri görülebiliyor. Bunlar sonraki komplikasyonları.

4. El ayak ağız hastalığı nasıl önlenir, tedavisi var mı?

Suçiçeğinden, kawasakiden ve herpangina dediğimiz hastalıktan ayrılması gerekir. Çocuğun yaklaşık 1 hafta 10 gün izole edilmesi okula gitmemesi ve diğer çocuklarla temas etmemesi gerekiyor.

Özel bir tedavisi yok. Antibiyotik kullanılmıyor. İz bırakmadan iyileşen lezyonlar. Sadece lokal tedavilerle ağız içi spreyler ve ciltteki lezyonları rahatlatmak için kullanılan kremlerle hastalık geçirilebiliyor.

Bakanlık açıkladı! Zeytinyağına tohum, baharata boya karıştı! Uzmanı sahteciliğe karşı uyardı