Çocuklarda ateş, morarma ve dalma epilepsi belirtisi olabilir

Epilepsinin havale geçirme ya da sara hastalığı olarak da bilindiğini belirten uzmanlar, çocuklarda epilepsi belirtilerinin kasılma, morarma ve dalma olabileceğini söyledi. Ateşle ortaya çıkan epilepsiyle ilgili detaylar haberimizde...

IHA

Çocuklarda epilepsi belirtileri aileler tarafından araştırılıyor. Epilepsinin her yaş grubunda görülen sık bir nörolojik hastalık olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, ateşin hızlı yükselmesi durumunda aileleri uyardı.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, çocuklarda epilepsiyi anlattı.

ATEŞ HIZLI YÜKSELDİĞİNDE ORTAYA ÇIKAR

Epilepsinin her yaş grubunda ve her iki cinsiyette de görülen sık bir nörolojik hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Çebi, şu bilgileri verdi:

"Havale geçirme ya da sara hastalığı olarak da bilinir. Çocuklarda epilepsi kasılma, morarma, dalma şeklinde olabilir. Ateşli havale tipindeki nöbetler, ateşin hızlı yükselmesi sırasında ortaya çıkar ve bademcik iltihabı gibi çocukluk çağında sık görülür ve o yaşla ilişkilidir. Bununla birlikte, çocukların çoğu okula başladıklarında bu dönemi geçirmiş olurlar."

NÖBET BELİRTİLERİ

Katılma nöbetlerinin, korkma ya da sinirlenmeyle birlikte ortaya çıkan aşırı bir reaksiyon olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, şöyle devam etti:

"Bu ataklara ağlama da eşlik eder. Korku, kızgınlık ya da ağrıyla bağırmak yerine çocuk önce bir çığlık atar, sanki derin bir nefes alıyormuş gibi iç çeker ve sonra nefesini uzun bir süre tutar ve bu dönemde kendinde değildir. Elbette bu tablo gözleyen için endişe vericidir ancak, çocuğunuzun bu gibi bir atak sırasında kendine bedensel olarak zarar vermeyeceğini bilmek önemlidir. Epilepsi ile karıştırılabilir."