IHA
İnternet kullanımı 7'den 70'e her geçen gün artıyor. Pandemi süreci bu durumu daha da artırdı. Özellikle çocukları ekrandan uzaklaştırmak neredeyse imkânsız hâle geldi. Peki, çocuklarda aşırı İnternete çözüm nedir?
Pandemi döneminde çocuklarda aşırı internet kullanımı konusunu İHA'ya değerlendiren Psikolog Dila Soğancı, şu önerilerde bulundu:
"Kovid-19 süresince internet bağımlısı olmaktan korunmak için, aile içinde ortak bir bilgisayar kullanımı, ortak teknolojik aletlerin kullanımı oldukça önemlidir. Ortak teknolojik alet kullanımı doğal yoldan evdeki her birey için sınırlama sağlamaktadır. Önemli olan ilk şey çocukların teknoloji dışında evde keyifli vakit geçirmesini sağlayarak aile içi iletişimi arttıran aktivitelerdir. Çocuğunuza ev içerisinde yaşına uygun vakit geçirebileceği bir görev verilmelidir. Kitap okuma, yaşına göre mandala, puzzle, ailecek oynanabilecek kutu oyunları internet ile bağını koparmayı sağlarken, sosyal ilişkilerin de bozulmamasını sağlayacaktır.”
TEKNOLOJİ KULLANIMI SINIRLI OLMALI
Teknoloji kullanımının sınırlı olması gerektiğini ifade eden Dila Soğancı, şu şekilde konuştu:
“Gün içinde teknolojiye ayırdığı vaktin yaşıtlarıyla orantılı olması gerekmektedir. Örneğin 6 yaşındaki bir çocuğun herhangi bir ekran karşısında geçireceği zaman günde 60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Çocuk ve ergenlerde teknolojinin öğretici yanı olduğu kadar bağımlılık yapıcı bir yanı da bulunmaktadır. Kısıtlanamayan İnternet kullanımı, kişiye İnternet dışı geçirdiği vaktin önemsiz, kalitesiz ve değersiz olduğunu hissetmesine neden olur, İnternet uzak kalındığında öfke, sosyal-iş-aile ilişkilerinin bozulması görülür. Çocuklarda uzun süreli İnternet kullanımı dikkat eksikliğine yol açan, okul hayatına ve sosyal hayata yeniden adapte olmayı zorlayan, aile içi çatışma gibi problemlere yol açan önemli bir durumdur. Pandemi süresince dikkat edilmeden ve sınırlandırılmadan kullanıma izin verilmesi sosyal ilişkilere ve çocuğun gelişimine oldukça zararı bulunmaktadır.”