Çocuklarda alerji yapan besinler! Öksürükle beraber deri döküntüsü oluyor

Çocukların vücutları daha hassas ev alerjik olabilir. Özellikle ebeveynler alerjik besinleri iyice belirlemeli. Etiket okumadan alışveriş yapılmamalı. İşte detaylar...

Besin alerjisi pek çok kişide var. Bu alerjenlere karşı alınabilecek önlemler mevcut. Peki bunlar neler?

17 ÇOCUKTAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Besin alerjileri Amerika Birleşik Devletleri'nde yetişkinlerin yüzde 6.2'si ve çocukların yüzde 5.8'ini etkiler. Ülkemizde yapılan çalışmalarda her 17 çocuktan birinde besin alerjisi görülüyor.

Alerji oranlarının artmasını sağlayan besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; inek sütü, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları, balık ve kabuklu deniz hayvanları gibi alerjenler en sık rastlanan besin alerjilerindendir. Özellikle susam alerjisi, son yıllarda sık görülen ciddi alerjenler arasında yer alır. Bu alerjiler, hafif deri döküntülerinden sindirim sorunlarına ve ciddi solunum zorluklarına kadar çeşitli reaksiyonlara neden olabilir.

"ETİKETLERE DİKKAT EDİN" UYARISI

Anafilaksi, alerjik reaksiyonların en şiddetli ve ciddi formudur. Bu durum genellikle alerjene maruz kaldıktan hemen sonra hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve derhal müdahale gerektirir.

Anafilaktik şok; nefes darlığı, hırıltılı solunum, şiddetli deri döküntüleri, düşük tansiyon, bayılma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Besin alerjilerinin yönetimi konusunda henüz kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, alerjenlerden kaçınmak en güvenli yöntemdir. Aileler, besin alerjileri ve anafilaksi belirtileri konusunda bilgilendirilmelidir.

Besin alerjisi olan bireyler için hayatta kalmak sürekli tetikte olmayı gerektirir. Hastaların ve ebeveynlerin yiyecek etiketlerini dikkatle okuması, hazırlanan yiyeceklerdeki içerikleri sorgulaması ve alerjen içerikler konusunda uyanık olmaları gerekir. Anafilaksi şüphesi durumunda adrenalin otoenjektörü derhal uygulanmalı ve acil tıbbi yardım alınmalıdır. Ayrıca, alerjik şok düzeyinde alerjisi olan hastaların her zaman adrenalin otoenjektörünü yanlarında taşımaları gerektiği unutulmamalıdır.