Çocuklarda alerji ve halsizlik için 10 öneri

Çocuk hastalıklarını kış ayları gelince daha sık duymaya başlıyoruz. Bunun sebebi bazen anne babaların yaptığı hatalar bazen de genetik yatkınlıklar. Çocuklarda alerji, halsizlik gibi hastalıklara karşı 10 öneri hayatınızı kurtarabilir.

DHA

Alerji ve hâlsizlik çocuk hastalıklarının başında geliyor. Havaların soğuması ve okulların açılmasının da etkisiyle anne babaların şikâyetleri de arttı. Peki, çocuk hastalıklarına karşı ne yapılmalı?

DHA'da yer alan habere göre Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Fakirullahoğlu, çocuklarda hâlsizlik ve alerji gibi hastalıklara karşı ailelere öneride bulundu.

ÇOCUK HASTALIKLARINA KARŞI 10 ÖNERİ

1. Özellikle bu aylarda kapalı kalabalık ortamlardan çocuklarımızı uzak tutmalıyız.

2. Su ve sabun halen birçok bulaşıcı hastalığı önlemede en önemli silahımız. Bu nedenle çocuklarımıza gün içinde ellerini tekrarlayan defalar sabunla yıkamayı öğretmek gerekir.

3. Bilinenin aksine çocukları çok kalın giydirmek, hastalıktan korumadan ziyade çocukların daha fazla hastalanmalarına neden olur. Çocuğunuzu terletmeyecek şekilde, küçük çocuk ise sizin giydiğinizden bir kat fazla, büyük çocuk ise sizin giydiğiniz kalınlıkta giysi giydirmeniz yeterli olacaktır.

4. Dengeli beslenme bu aylarda daha da önem arz eder. Bu nedenle ana öğünlerde sebze, kırmızı et, balık, yoğurt, yumurta gibi besleyici özelliği olan yiyecekler tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise çocuğa ölçülü şekilde kuruyemiş ve meyve verilmelidir.

5. Cips, kola, hazır meyve suyu, kakaolu yiyecekler, acılı ve baharatlı yemekler, hazır katkılı market ürünleri çocuklarda besleyici özelliği olmadığı gibi reflüyü tetikleyeceğinden uzak durmak gerekir. Unutulmamalı ki çocuklarda sessiz reflü; tekrarlayan bademcik enfeksiyonu, rinit, sinüzit, bronşit, astım gibi birçok hastalığın oluşmasında en başta gelen etkenlerden biridir.

6. Reflüye yol açabileceği nedeniyle çocuklarımızı yatırmadan iki saat önce inek sütü de dâhil beslenmeyi kesmek gerekir.

7. Özellikle alerjik çocukları daha fazla etkilediği için keskin kokulu deterjan, parfüm, çamaşır suyu kullanmaktan uzak durmalı, ev içinde kurutmak için çamaşır asmamaya dikkat etmeliyiz."

8. Uyku düzeninden taviz verilmemesi ve yaşına göre çocukların 8-12 saat arasında düzenli uykularının sağlanması bağışıklığın güçlenmesi açısından önemlidir.

9. Çocuğun bulunduğu ortamın gün içinde birkaç defa havalandırılması gerekir. Hava soğuk diye odayı havalandırmayı ihmal etmeyin.

10. Ev içinde kesinlikle sigara içmeyin, içirmeyin.

Uykusuzluk çekenlere melatonin artıran 3 öneri

Evlilik testi sorulara cevap veriyor