Çocuklarda adenovirüs vakaları arttı, uzmanlar uyardı! Bu belirtiler varsa dikkat

Uzmanlar, son günlerde çocuklarda adenovirüs vakalarında artış gözlemlendiğine dikkat çekti. Boğaz ağrısı, ateş, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle ilerleyen viral enfeksiyon adenovirüsler, çocukları hastanelik edebiliyor. İşte uzmanından detaylar...

AA

Çocuklarda boğaz ağrısı, ateş, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle ilerleyen viral enfeksiyon adenovirüs vakaları son günlerde artmaya başladı. Peki, adenovirüslerden korunmak için ne yapmak gerek?

AA'da yer alan habere göre Dr. Öğr. Üyesi Mine Başıbüyük, çocuklarda adenovirüsler için şunları söyledi:

"Boğaz ağrısı, ateş, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle ilerleyen viral enfeksiyon adenovirüsler göz kapaklarından solunum yollarına, bağırsaklardan mesaneye kadar değişik vücut bölgelerini tutarak farklı klinik tabloya yol açabiliyor."

ADENOVİRÜSLER HANGİ ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜR?

Hastalığın, bağışıklığı zayıf olan çocuklarda ve bebeklerde ağır seyrettiğini ve hayatı tehdit eden zor bir enfeksiyon haline dönüştüğünü aktaran Başıbüyük, şöyle devam etti:

"Boğaz ağrısı, ateş, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle ilerleyen viral enfeksiyon adenovirüsler göz kapaklarından solunum yollarına, bağırsaklardan mesaneye kadar değişik vücut bölgelerini tutarak farklı klinik tabloya yol açabiliyor."

GRİPLE KARIŞTIRMAYIN

Başıbüyük, adenovirüslerin semptomlarında sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile karşılaştıklarını belirterek, şöyle uyardı:

"Burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı ve yutmada zorluk görülebiliyor. Konjonktivit, bronşiolit, zatürre, orta kulak enfeksiyonu veya ateş ortaya çıkabiliyor. Boğmaca gibi sert öksürük de görülebilir. Gözlerde kanlanma ve kızarıklık yapabilir ancak görmeyi etkilemez. Bazı türleri bağırsakları etkileyerek karın ağrılarına, kusma ve ishale yol açar. Mesaneyi etkilerse idrarda kan görülebilir ve idrar yaparken ağrıya neden olabilir. Çok nadiren de menenjit ve ensefalite de neden olabilir."

ADENOVİRÜSTEN KORUNMANIN YOLLARI

Sık el yıkama ve hasta çocuğun diğer çocuklarla temasının engellenmesi, adenovirüs enfeksiyonunun yayılımını engeller.

Çocuktan çocuğa temas ile bulaşmayı sağlayan oyuncak gibi objelerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonunun sağlanması gerekir.

Yüzme havuzlarının uygun şekilde klorlanması ve dezenfekte edilmesi önemlidir. Virüs eline bulaşmış bir kişinin banyoyu kullanması başkasına da bulaştırıcıdır.

Ellere bulaşan virüsün göz veya ağız ile teması kişiye adenovirüsün bulaşmasına yol açar. 6 ay ve 2 yaş arasındaki kreş çocuklarında bulaş ihtimali daha yüksektir."

Adenovirüs enfeksiyonlarının çoğu hafif semptomlara neden oluğu için hiç tedavi gerektirmeyebilir.

Tedaviye ihtiyaç olduğunda, doktorlar semptomları hafifletmek için ilaç önerebilir.

Hafif enfeksiyonları olan hastalara yatak istirahati, izolasyon, sık el yıkama, ateş düşürücü ilaçlar ve bol sıvı tüketmesi önerilir.

Konjonktivit için suni gözyaşı damlaları, burun akıntısı ve tıkanıklığı durumunda serum fizyolojik ve dekonjestan ilaçlar önerilebilir. İshali olan çocuğa probiyotik ve çinko desteği vermek uygun olur.

Yine çocuğun sağlıklı beslenmesine dikkat etmek bağışıklığını güçlendirecektir.

Yeterli beslenemeyen ve sıvı kaybı oluşan çocuklara serum tedavisi verilebilir. Oluşan şikayetlere yönelik destekleyici tedavi ile sıvı, probiyotik ve beslenme desteği verilebilir.

Öksürük ve gözdeki enfeksiyon genellikle daha uzun sürer ancak diğer bulgular birkaç günde düzelebilir.

Komplikasyonlar ise genelde bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda ve küçük bebeklerde görülür. Bu komplikasyonların içinde solunum yetmezliğine yol açabilen zatürre, çoklu organ yetmezliği ve ölüm görülme ihtimali bulunuyor.