Çocuklar neden korkar? Çocuk, korkusunu nasıl yener?

Çocukların korkularını yenmesinde aile büyük bir öneme sahip. Çocukluk çağı korkularının özellikle 2-6 yaş arasında yaşandığını belirten uzmanlar, çocuk korkusunun sebeplerini anlattı. İşte anne babalara çocukların korkuları konusunda önemli tavsiyeler...

IHA

"Çocuklar neden korkar? Çocuk korkusunu nasıl yener?" gibi soruların cevabı aileler tarafından merak ediliyor. Çocukluk korkuları yaşa göre değişiyor ve her çocuğun korku sebebi farklı olabiliyor. 

İHA'da yer alan habere göre çocukların korkularını yenmesi için onların iyi gözlemlenmesi gerekiyor. 

Çocukların korkularını yenmesinin ailenin yardımı ile olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, şu şekilde bilgi verdi:

“Çocukluk çağı korkuları özellikle 2-6 yaş arasında yaşamaktadır. Bu korkular yaşa göre değişkenlik gösterebilir. 2 yaşındaki ve 5 yaşındaki çocuğun korkuları farklıdır. Bu korkuların temelini anlamak çok önemlidir. Çocukların genellikle ölüm, ayrılık, yüksekten korkma gibi çeşitleri vardır. Aileler bu durumda çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri gerekmektedir. Çocukların korkularını küçümsenmemesi gerekiyor. Onları yok saymamalıdır. Sebeplerine birlikte çözüm bulunması gerekmektedir.” 

"KORKTUĞU NESNEYİ ÇİZEREK KOMİK HÂLE GETİRİN"

Çocukların korkuyu öğrenme yönüyle öğrendiklerini belirten Özçırak, anne babaları şu şekilde uyardı:

“Doğdukları günden itibaren, ailelerini çok iyi gözlemler. Ailelerin vermiş olduğu geri bildirimler, onların tepkilerini çok iyi gözlemler. Dolayısıyla anne ve babanın yapmış olduğu dış dünyadaki uyaranlara verdiği tepkiler de çocuklar için korkuyu öğrenme biçimini geliştirebilir. Aileler burada sadece öğrenme veya model alma yoluyla korkuları tetikleyen tek kişiler değildir. Çocuğun korktuğu şeyin birlikte saptanması çok önemlidir. Bir takım bilgisayar oyunları da çocuklar için korkutucu olabiliyor. O yüzden çocukların seçmiş olduğu ekranları iyi takip etmek gerekiyor. Çocukların korkularını somutlaştırmak onların sorunlarıyla baş etmesinde yardımcı olacaktır. Korkmuş olduğu bir nesnenin resmi çizilip onu komik bir hâle getirilebilir.”