Çocuklar neden evden kaçıyor? İşte çocukların evden kaçmasının 5 nedeni

Son zamanlarda 10-17 yaş grubunda çocukların evden kaçtığına yönelik haberleri çok duymaya başladık. Peki, bu yaşta bir çocuk neden evden kaçar hiç düşündünüz mü? Mor Papatya'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefa Bulut, çocukların evden kaçmasının 5 nedeni olduğunu belirterek, özellikle yabancı sitelerdeki dizilere ve sosyal medya bağımlılığına dikkat çekti. İşte çocukların evden kaçma psikolojisi ve ailelerin yapması gerekenler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

"Çocuklar neden evden kaçar?" son günlerde ailelerin en çok araştırdığı soru oldu. Çünkü 10-17 yaş grubunda kaçan çocuk haberleri birçok anne babayı tedirgin etti.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Başkanı Prof. Dr. Sefa Bulut, çocukların evden kaçma nedenlerini anlatarak, anne babalara tavsiyede bulundu. İşte çocukların evden kaçmasının 5 nedeni...

ÇOCUKLARIN EVDEN KAÇMASININ 5 NEDENİ

1. SEVGİSİZLİK VE İLGİSİZLİK

Çocukların ve gençlerin en önemli ihtiyacı sevmek, sevilmek ve değer verilme duygusu. Çocuklar bu duyguları evde tadamayınca çareyi dışarıda arıyor ve kendilerinden yaşça büyük insanlarla tanışıyorlar. Yabancı insanların ilgisi onları duygusal olarak bağlıyor ve en ufak bir şeyden etkileniyorlar. Dolayısıyla 10-17 yaş grubunda ailenin sağlayabileceği sevgi ve güven ortamı oldukça önemli. Aileler çocukların geleceğine yönelik planları, hayalleri ve hedefleri mutlaka onlarla konuşmalı ve duygusal bağ kurmalı.

2. DİZİLER

Çocuklar çok fazla dizi ve film seyrediyor. Netflix gibi birçok dijital platformda çocukların kaçması konu olarak çok işleniyor ve bu normal bir olaymış gibi veriliyor. Özellikle Amerikan kültüründe bu normal olabilir. 14-18 yaş aralığındaki bir çocuğun evden kaçması, ayrılması, sokakta kalması ya da sevgilisinin evinde kalması yurt dışında normal olabilir. Fakat bu yaşlarda çocuklar için bizim hiç olmasını istemediğimiz durumlar.

3. SOSYAL MEDYA

Sosyal medya artık her çocuk için kaçınılmaz oldu. Sosyal medya kullanımında yaş skalası iyice düştü. TikTok'tan whatsapp'a kadar her şeyi kullanabiliyorlar. Buralarda hiç tanımadığı kişilerle kolay arkadaşlık kurabiliyor ve gruplara katılabiliyorlar. Özellikle buralarda yaşça büyük kötü niyetli kişiler, çocuklara sevimli görünmenin yollarını kullanarak onlarla arkadaşlık kuruyor. Zamanla çocuğun güvenini kazanıyor ve sonrasında olaylar filmlerde gördüğümüz hâle dönüşüyor. Dolayısıyla ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekir.

4. KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

Çocukların evden kaçmasıyla ilgili olarak diğer önemli bir konu da uyuşturucu kullanımı. Uyuşturucu kullanımı maalesef ergen yaşa kadar düştü. Çocukları alıştıranlar psikolojik baskı yaparak satışını, pazarlamasını yaptırmak için de evden kaçması yönünde baskı yapabilirler. Sonuç olarak ebeveynlere düşen görev çocukların sadece biyolojik ihtiyaçlarını değil duygusal ve kültürel anlamda da ihtiyaçlarını karşılamalılar. Ailelerin çocuklarına verebileceği en değerli hediye sevgi, şefkat, anlayış ve güvenli bir aile ortamıdır. Çocuk bunları yaşarsa zaten hayatta da okulda da başarılı oluyor.

5. ŞİDDET VE İSTİSMAR

Çocukların evden kaçmasının nedenlerinden biri de elbette şiddet ve istismar. Sevgi görmeyen çocuk zaten eksik büyür bir de buna şiddet ve istismar eklenirse çocukta travmalara neden olur. Çocukların evde sevgi, şefkat görmemesi, aile ilişkilerinde çatışma yaşaması, istismara uğraması, anne babasıyla arasında sevgi bağının iletişim bağının olmaması, duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması ya da evde fiziksel şiddet görmesi gibi durumlar da evden kaçma nedeni olabilir.