Çocuklar için havuz yerine deniz tercih edilmeli! İşte yaz aylarında doğru seçimi yapmanın önemi...

Yaz aylarının gelmesiyle beraber, deniz ve havuz gündemden düşmez oldu. Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görev alan Uz. Dr. Deniz Tamtekin, havuzdaki bulaşıcı hastalıklara ve güneşin etkilerine karşı aileleri uyarmıştı. İşte detaylar…

Yaz hastalıklarıyla ilgili bilgi paylaşan Dr. Deniz Tamtekin, yaz aylarında genellikle güneş çarpması, ishal, deri hastalıkları ve sıvı kayıplarına bağlı hastalıkların çocukların sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca çocukların bahçe ve park gibi açık alanlarda; böcek sokması, oynarken düşme ve çarpma gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini aktardı. Ek olarak havuz ve deniz konusuna da değindi.

HAVUZ YERİNE DENİZ TERCİH EDİLMELİ

Uz. Dr. Deniz Tamtekin çocuklar için havuz yerine denizin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Hijyen ve sağlık kurallarının ihmal edildiği havuzlarda, enfeksiyon hastalıklarının oluşabileceğini belirten Tamtekin, fazla klorlanmış havuzların da çocuklarda; kulak, deri ve göz gibi organlarda alerjik hastalıklara neden olabileceğini vurguladı.

Özellikle 4 yaşın altındaki çocukların havuza sokulmaması gerektiğini belirten Tamtekin, temizliği iyi yapılmayan havuzlardaki mikropların, ciltteki küçük bir çizikten içeri girerek iltihaplı yaraların oluşmasına sebep olabileceğini belirtti. Ayrıca idrar yolları ile mantar enfeksiyonlarının yaz aylarında daha çok görülmesinin sebebini yine iyi temizlenmeyen havuzlara bağladı. Ek olarak Tamtekin, havlu ve terlik gibi eşyaların ortak kullanımı sonucunda enfeksiyonların daha hızlı bir şekilde yayıldığını belirtti.

ÇOCUKLAR BOL BOL SIVI TÜKETMELİ

Güneş çarpmasının ateşi yükseltme, baygınlık, halsizlik ve kusma gibi belirtileri olduğunu belirten Tamtekin, elektrolit ve sıvı kaybı sonucunda ortaya çıkan güneş çarpması için çocukların ateşinin düşürülmesi gerektiğini ve kaybedilen sıvı ile elektrotların yerine koyulması gerektiğini aktardı. Ayrıca çocukların ateşini düşürmek için ilk müdahalenin ılık suyla yapılması gerektiğini açıkladı. Akabinde ılık su içerisine sokulan çocukların ateşi düşürüldükten sonra mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmeleri gerektiğini belirtti.