Çocuk sinirliyse bu 5 hatadan kaçının! En çok yapılan hata çocuğu delirtiyor

Kim ne derse desin öfkeli bir çocuğu sakinleştirmek dünyanın en zor şeyi gibi gelir. Ebeveyn olunca her gün yeni bir yöntem denemeyi öğrenseniz de bazen tüm çabalar boşa çıkıyor ve çocuk ağlayarak istediğini yaptırmayı başarıyor. Peki, sinirli çocuk nasıl sakinleşir? Sinirli çocukla doğru ilişki nasıl kurulur?

Hilal Çakır

Mutlaka herkesin çevresinde sinirli çocuklar vardır. Peki, bir çocuk neden sinirli olur? Ebeveyn olmak çocuğun öfke kontrolüyle de başa çıkmak demek. Ama bazen tüm yollar boşa çıkar ve siz sabır taşı olursunuz. Bunun sebebi biraz da doğru bilinen yanlışlar... Çocuğun öfkesine tepki vermemiz, onların duygusal refahını ve ebeveyn-çocuk ilişkisini önemli ölçüde etkileyebilir.

SİNİRLİ ÇOCUKLA BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

Cezalardan

Çocuk sinirlendiğinde cezaya veya sert disipline başvurmak durumu tırmandırabilir ve olumsuz davranışları pekiştirebilir. İster fiziksel ister sözlü olsun ceza, ebeveyn-çocuk ilişkisine zarar verebilir ve duygusal gelişimi engelleyebilir. Bunun yerine açık iletişim kurmayı deneyin ve onlara öfkelerini ifade etmenin ve öfkeyle başa çıkmanın sağlıklı yollarını öğretin.

Duygularını saklamasına izin vermeyin

Çocuk üzgün olduğunda, duygularını kabul etmek çok önemlidir. Onun duyguları karşısında "Önemli bir şey değil" veya "Aşırı tepki veriyorsun" gibi ifadelerle reddetmek, kendilerini değersiz hissettirir. Bunun yerine, anlayışlı bir dille yaklaşmak ve dinlemek gerekir.

Kişisel Değil

Çocuğunuz size kızdığında hüsrana uğramış hissetmeniz doğaldır. Ancak, öfkelerinin her zaman ebeveynliğinizin veya karakterinizin bir yansıması olmadığını unutmayın. Öfkeyle tepki vermekten kaçının. Soğukkanlılığınızı koruyun ve kendi duygularını nasıl yöneteceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için örnek olun.

Görmezden gelmeyin

Çocuğunuzun öfkesinden kaçınmak veya onu küçümsemek cazip gelse de bunu yapmak onun duygularının önemsiz olduğunu gösterebilir. Bunu görmezden gelmek, öfkelerini bastırmalarına veya sağlıksız başa çıkma mekanizmaları geliştirmelerine neden olabilir. Bunun yerine, ilgi göstererek, sempati duyarak ve yardım sağlayarak katılmaya istekli olduğunuzu gösterin.

Algıyı değiştirmeyin

Çocuklar bazı şeylere çabuk alışırken etiketlemelerden de etkilenir. "Bu çocuk sinirli, öfkeli, huysuz." gibi kelimelerden uzak durun. Onları etiketlemeyin. Algılarını yönetmeyin.