Çıtır börek tarifleri hem atıştırmalık hem de çay yanına sevilen doyurucu çeşitler arasında yer alıyor. Puf böreği, avcı böreği ve gül böreği tarifi akla ilk gelen çıtır börek çeşitlerinden. İşte 5 çayı yanına nefis 3 çıtır börek tarifi ve malzemeleri...
PUF BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ
2- 2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
2 kaşık yoğurt
1 yumurta(küçükse 2 tane)
Çekirdekleri çıkarılmış zeytin, peynir, patates, kıymalı harç kullanabilirsiniz
Sıvı yağ
PUF BÖREĞİ TARİFİ
Puf böreği en sevilen çıtır börek tariflerinden. Hamur malzemelerini bir kaba alın ve 8-10 dakika yoğurun. Yoğurduktan sonra hamurun üzerini örterek biraz bekletin.
Ardından hamurdan parçalar alıp tezgâhta merdane yardımı ile küçük ve çok ince olmayacak şekilde, çay tabağı büyüklüğünde açın. Resimde boyutunu ve kapatma şekillerini göreceksiniz.
Ortasına iç harcınızı koyun ve "D" şeklinde kapatalım. Kenarlarına çok iyi bastırarak kapatın veya benim gibi ruletle kesin.
Hazırladığınız böreklerinizi kızdırılmış bol sıvı yağda kızartın. Yalnız çok çabuk kızarıyor yanından ayrılmayın. Kızaran börekleri tabağa alın ve servis edin.
AVCI BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ
4 adet yufka
300 gr kıyma
3-4 küçük soğan
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 Türk kahve fincanı ince bulgur
1 kaşık biber salçası ( isteğe bağlı)
Tuz, karabiber, pul biber
Arası için:
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
1 yumurta
Galeta unu
AVCI BÖREĞİ TARİFİ
Öncelikle içi hazırlamak için kıymayı biraz sıvı yağ ile hafif rengi dönene kadar kavuralım.
Sonra yemeklik doğranan soğanları da ekleyip kavurmaya devam edelim. Bu arada gerekirse biraz daha yağ eklenebilir.
Bir yandan ince bulguru yeteri kadar sıcak su ile ıslatalım.
Kıyma ve soğan kavrulduktan sonra içerisine ıslattığımız bulguru, ceviz içini, tuzunu ve baharatlarını da ekleyip 1-2 dk daha karıştırıp ocağı kapatalım. ( kıymalı içe arzu ederseniz salça ve biraz su ilave edebilirsiniz. Ben kullanmadım)
Su ve sıvı yağı karıştıralım. 1 yufkayı serip bu karışımdan her yerine sürelim. Üzerine 2. yufkayı serelim.
Tekrar karışımdan sürüp yufkamıza 8 eşit parçaya bölelim.
Uzun kenarlara kıymalı içten koyalım ve yanlardan katlayarak ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde saralım.
Diğer iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayalım.
Kalan su ve sıvı yağ karışımına 1 yumurta kırıp çırpalım.
Böreklerimizi önce bu sıvı karışıma sonra galeta ununa bulayıp tepsiye dizelim.
PATATESLİ GÜL BÖREĞİ MALZEMELERİ VE TARİFİ
5 tane günlük yufka
Sosu için;
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
İç harcı için;
5-6 adet büyük haşlanmış patates
1 büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
Bir tutam maydanoz
Damak zevkinize göre tuz, karabiber, pulbiber
GÜL BÖREĞİ TARİFİ
Gül böreği tarifi için öncelikle iç harcımız için patatesleri haşlayıp güzelce eziyoruz.
Daha sonra soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile birlikte kavuruyoruz.
Salçayı baharatları ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.
En son ince kıyılmış maydanozu da ilave edip altını kapatıyoruz.
Kavrulmuş soğanı ezilmiş patateslerin üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz.
Sosu için gerekli malzemeleri çırpıp hazır ediyoruz.
Yufka dört eşit parçaya üçgen şeklinde kesiyoruz.
Fırça ile sosu her yerine sürüyoruz.
Geniş kenarına iç harç koyup rulo şeklinde sarıyoruz kendi etrafında döndürüp gül şekli vererek tepsiye diziyoruz.
Tüm yufkalara aynı işlem uyguluyoruz.
Tepsiye dizilen böreklere kalan sostan sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiriyoruz.
180 derece fırında yaklaşık 30-35 dakikada pişmeye hazır hale gelir. Afiyet olsun...