IHA
Çiriş otu tezgahlarda yerini almaya başladı. C vitamini deposu olmasıyla bilinen çiriş otu aynı zamanda antioksidan olarak tanımlanıyor.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin yüksek kesimlerde toplanan çiriş otu, tezgahlarda yerini aldı.
ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI
Yüksekova'da baharın gelmesiyle birlikte doğada yetişen ve halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen çiriş otu 40-50 TL arasında satılıyor. Çiriş otu, C vitamini açısından zengin olmasıyla biliniyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği söylenen şifalı ot, bölge halkı tarafından yoğun ilgi görüyor.
ÇİRİŞ OTUNDAN NELER YAPILIR?
Mart ayının ortalarından itibaren Şemdinli'nin taşlık ve çalılık alanlarından toplanan çiriş otu, temizlenip ayıklandıktan sonra satışa sunuluyor.
Bölge halkı tarafından yumurtalı kavurmada, çorbada, sulu yemekte, pilavda ve börekte kullanılan çiriş otu, sofraların adeta vazgeçilmezlerinden biri haline geldi.