Ülkemizde kurt üzümü olarak bilinen goji berry meyvesi Çin tıbbında 2000 yıldır kullanılıyor. Peki, goji berry neden bu kadar değerli? Türkiye'de yetiştirilen goji berry hem kilo aldırmaması hem de kanserden kalbe kadar birçok hastalığa karşı koruması nedeniyle dünyada oldukça popüler.
Besin değeri yüksek olan goji berry meyvesi taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Ayrıca yapraklarından bitki çayı, saplarından da özel yağlar yapılabiliyor.
GOJİ BERRY'NİN FAYDALARI NELERDİR?
Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı sindirimi kolaylaştırır ve zayıflamaya yardımcı olur. Yağ yakımını hızlandırır
Kansere yakalanma riskini azaltır
Yaşlanmayı geciktirir
Kalp damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır
Düzenli kullanımında akciğer iltihaplarına faydalıdır. Bunun yanı sıra bol miktarda C vitamini içerdiği için solunum yolları enfeksiyonunu engelleyici özelliği vardır
Ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır
Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor gibi birçok minerali içerir
Yüzde 13 protein içerir, kepekli buğdaydan daha yüksektir
Portakal ve limondan 100 kat daha fazla C vitamini içerir
Havuçtan daha iyi bir betakaroten kaynağıdır.
GOJİ BERRY NEREDE YETİŞİYOR?
Goji berry'nin yetiştiği yerler Nepal, Tibet, Himalaya'dır. Tibet'te "mutluluk meyvesi" olarak da bilinmektedir. Geçmişi iki bin yıl önceye dayanan kırmızı bir meyvedir. Tazesi parlak kırmızı renkte ve kurutulduğunda üzüm gibi olan bu meyvenin tadı üzüm-vişne arası biraz tatlı biraz ekşidir.
Glisemik indeksi 29 olan goji berry en düşük glisemik indeksli gıdadır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler çabuk acıkmayı da beraberinde getirdiğinden dolayı glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmek formuna dikkat eden herkesin dikkat etmek isteyeceği bir konudur.