Çin tıbbının meşhur meyvesi portakal ve limondan 100 kat fazla C vitamini içeriyor

Çin tıbbında geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan goji berry meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Ülkemizde kurt üzümü olarak bilinen goji berry ülkemizde de birçok yerde yetiştiriliyor. Formuna dikkat edenlerin de kolaylıkla tüketebileceği bu meyve kansere karşı koruyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. İşte Çin tıbbının ilaç niteliğindeki goji berry meyvesinin bilinmeyen özellikleri...

Ülkemizde kurt üzümü olarak bilinen goji berry meyvesi Çin tıbbında 2000 yıldır kullanılıyor. Peki, goji berry neden bu kadar değerli? Türkiye'de yetiştirilen goji berry hem kilo aldırmaması hem de kanserden kalbe kadar birçok hastalığa karşı koruması nedeniyle dünyada oldukça popüler.

Besin değeri yüksek olan goji berry meyvesi taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Ayrıca yapraklarından bitki çayı, saplarından da özel yağlar yapılabiliyor.

GOJİ BERRY'NİN FAYDALARI NELERDİR?

Yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı sindirimi kolaylaştırır ve zayıflamaya yardımcı olur. Yağ yakımını hızlandırır

Kansere yakalanma riskini azaltır

Yaşlanmayı geciktirir

Kalp damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır

Düzenli kullanımında akciğer iltihaplarına faydalıdır. Bunun yanı sıra bol miktarda C vitamini içerdiği için solunum yolları enfeksiyonunu engelleyici özelliği vardır

Ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır

Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor gibi birçok minerali içerir

Yüzde 13 protein içerir, kepekli buğdaydan daha yüksektir

Portakal ve limondan 100 kat daha fazla C vitamini içerir

Havuçtan daha iyi bir betakaroten kaynağıdır.

GOJİ BERRY NEREDE YETİŞİYOR?

Goji berry'nin yetiştiği yerler Nepal, Tibet, Himalaya'dır. Tibet'te "mutluluk meyvesi" olarak da bilinmektedir. Geçmişi iki bin yıl önceye dayanan kırmızı bir meyvedir. Tazesi parlak kırmızı renkte ve kurutulduğunda üzüm gibi olan bu meyvenin tadı üzüm-vişne arası biraz tatlı biraz ekşidir.

Glisemik indeksi 29 olan goji berry en düşük glisemik indeksli gıdadır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler çabuk acıkmayı da beraberinde getirdiğinden dolayı glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmek formuna dikkat eden herkesin dikkat etmek isteyeceği bir konudur.