Çin tıbbında tedavinin olmazsa olmazı! Bin derde şifa

Evde kendinizin yapabileceği karadut şurubu kalpten tansiyona kadar birçok hastalığa şifa oluyor. Dut, Çin tıbbında da birçok tedavide kullanılıyor. Kemikleri güçlendiren ilaç kadar şifalı olan karadut şurubunun tarifi ve faydaları haberimizde...

İlaç almak yerine şifayı doğal besinlerde arıyorsanız bu haberimiz tam size göre. Evde hazırlanabilen karadut şurubu hem vücut direncinizi artırıyor hem kanı temizliyor. Özellikle Çin tıbbında kandan kaynaklı tüm sorunların tedavisinde duttan faydalanılıyor. Peki, mucizevi bu doğal ilaç nasıl yapılıyor? Karadut şurubunun faydaları ve tarifi haberimizde...

UYKUYU DÜZENLER

Yüksek vitamin ve mineral içeren karadut şurubu, kan hücrelerinin sağlığını korur ve destekler. Özellikle soğuk içilen bu içeceğin uyku düzensizliği veya uykuya dalma problemlerinde etkili olduğu ve rahatlatıcı olduğu bilinir. Genelde kırmızı meyvelerde bulunan flavonoid içeriğiyle kalp sağlığının ve hücre yapısının korunmasında etkin rol oynar.

MİDEYE BİREBİR

Mide salgısını artırıcı özelliklere sahip olan karadut şurubu, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına karşı birebirdir. Potasyum, manganez, demir ve bakır gibi mineraller açısından zengindir, kan hücrelerinin sağlığını korur ve destekler.

CİLDİ KORUR

Karadut şurubunu yaz ayları boyunca tüketenlerde UVA ve UVB ışınlarına karşı doğal bir cilt koruması gelişir. Özellikle E ve K vitaminleri açısından değerlendirildiğinde hem kanın pıhtılaşmasını hem de kemik gelişimini sağlaması açısından önemli bir yere sahip.

KANSERİ ÖNLER

Rengi ve bileşenleri sayesinde kanser önleyici etkilere sahip. Yaşlanmayı geciktirici özelliklerinin yanı sıra tam bir antioksidan deposudur. Vücutta bulunan çeşitli bakterilerle savaşan karadut suyu, sabahları aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerinin atılmasını da sağlar.

KABIZLIĞI GİDERİR

Bağırsakların hızlı ve düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur, kabızlık sorunu yaşayan kişilerde de olumlu sonuçlar verir. Şurup dışında kalan posa cilde sürüldüğünde botox etkisi göstererek kırışıklıkları önler. Cildi aydınlatan karadut şurubu düzenli tüketimde yaşlanmayı geciktirici etkilere sahip.

KANI TEMİZLER VE PIHTILAŞMASINI ÖNLER

Dut, kan dostu bir meyve olarak tanımlanabilir. Çünkü düzenli olarak dut tüketimi; kan üretimnin artmasına, kanımızın temizlenmesine, kan basıncımızın dengede kalmasına ve kan akışının da normal seviyede ilerlemesine yardımcı olur. Şöyle ki, kan dolaşımının hızlanması için kan basıncının sağlıklı seviyelerde kalması gerekiyor. Dut da, kan akışının düzenlenmesinde, dengelenmesinde yarattığı olumlu etkiyle de değerli bir meyvedir. Özellikle Çin tıbbında kanla ilgili, kandan kaynaklı tüm sorunların tedavisinde taze ya da kuru duttan faydalanılır. Kanı temizleme özelliği göz önünde bulundurularak özellikle sigara tüketen kişilerin yaz, kış bol bol dut tüketmeleri öneriliyor.

BÖBREK HASTALARINA ÖNERİLMİYOR

Dut, şekerli bir meyve olduğundan çok aşırı tüketilmemesi, günde bir çay bardağını geçmeyecek kadar içilmesi önerilir.

Dutun, yiyerek tüketilmesi cildimiz için faydalıyken, cilde direkt olarak sürülmesi, uygulanması bazı alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Kemoterapi tedavisi gören hastaların dut tüketiminin tedavinin etkilerini yavaşlatabileceği düşünülmektedir.

Dut, vücuda yeme, içme yoluyla aldığımız karbonhidratın emilimini yavaşlatabilmektedir. Dutun kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Bu bakımdan kan şekeri yüksekliğinden şikayet edenlerin her gün bir avuç dut tüketmeleri faydalıyken, kan şekeri düşüklüğü sorunu olanların dut tüketmemeleri daha doğru olacaktır. Dutun potasyum içeriği çok güçlüdür. Bu bakımdan böbrek hastalarına, safra kesesinde rahatsızlık olanlara dut yemek önerilmiyor.

KARADUT ŞURUBU TARİFİ

Piyasada satılan karadut şurubunun orijinal olup olmadığını iyice araştırın. Etiketinde 'organik' yazması ürünün doğal olmasını garantilemez.

Evde kendiniz yapmak isterseniz de yapımı son derece basittir. Bir kilo karaduta, bir su bardağı toz şeker, 2-3 su bardağı su ve çeyrek limonun suyunu ilave edin.

Karadut suyunuzun çok daha uzun süre dayanması için içine limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Bir kilo karaduta, bir tatlı kaşığı limon tuzu ilave edin ve kaynatın.

Berat Kandili'ne özel kandil simidi tarifi! Evde kandil simidinin püf noktası