Merve Kantarcı Çulha
Rengi ve tadıyla meşhur olan çilek, birçok kişi tarafından sevilen bir meyvedir. Çilekler, nefis tatlarının ötesinde, zengin bir vitamin, antioksidan ve lif kaynağı sunan besinlerle doludur. Ancak, aynı zamanda oldukça çabuk bozulurlar. Bu yüzden çilek saklarken birkaç püf noktasını bilmek gerekir.
ÇİLEKLERİN ÖMRÜNÜ UZATAN YÖNTEMLER
Çileklerin tazeliğini ve lezzetini korumak için uygun mutfak saklama kapları olmazsa olmazdır.
Hava Geçirmez Bir Kaba Yerleştirme
Zarar görmüş veya küflenmiş çilekleri ayıklayın. Çilekleri, ezilmelerini önlemek için hava almayan bir kaba tek kat halinde yerleştirin.
Buzdolabında saklayın: Çilekleri bir haftaya kadar taze tutmak için hava geçirmez kabı buzdolabında saklayın.
Kağıt Havlu Yönteminin Kullanımı
Kabı Kağıt Havluyla Kaplayın: Fazla nemi almak için hava geçirmez bir kabı kağıt havluyla kaplayın.
Çilekleri Katmanlar Halinde Yerleştirin: Çilekleri tek kat halinde kağıt havluların üzerine yerleştirin.
Kapatın ve Buzdolabına Koyun: Kabı kapatıp buzdolabında saklayın.
SİRKEYLE DURULAYIN
Çözeltiyi Hazırlayın: Bir ölçek beyaz sirkeyi üç ölçek suyla karıştırın.
Çilekleri Durulayın: Çilekleri küf sporlarını ve bakterileri öldürmek için kısa bir süre sirke solüsyonunda bekletin.
İyice Kurulayın: Çilekleri temiz bir havluyla kurulayın.
Bir Kapta Saklayın: Kurutulmuş çilekleri kağıt havluyla kapladığınız hava geçirmez bir kaba koyun ve buzdolabında saklayın.
ÇİLEK NASIL KURUTULUR?
Tepsiye Yerleştirme: Dilimleri yağlı kağıt serili bir kurutma tepsisine veya fırın tepsisine yerleştirin.
Kurutma: Çilekleri çıtır çıtır olana kadar kurutmak için düşük sıcaklığa ayarlanmış bir gıda kurutma makinesi veya fırın kullanın.
Saklama: Kurutulmuş çilekleri hava almayan bir kapta, serin ve karanlık bir yerde saklayın.