Okan Kabuk
Çilek Türkiye'deki binlerce insan tarafından tüketiliyor. Çünkü lezzetli olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra sağlık açısından bazı faydalar sağladığı söyleniyor.
Öte yandan çileğin raflardaki yerini almasıyla birlikte pek çok insanın aklında çok tartışılan bir soru yer aldı. Bu soru, ''Çilek nasıl yıkanmalı?'' sorusu.
Çileğin raflarda görülmesiyle birlikte nasıl yıkanacağı pek çok insan tarafından merak edildi. Çünkü bazıları tuzlu suda bekletirken, ötekileri sirkeli suda bekletebiliyor. Bunun yanı sıra, ''Çilek nasıl yıkanmalı?'' sorunun cevabı adeta belli oldu.
Çileği hem tuz ile hem de sirke ile temizlemek mümkün oluyor. Ancak burada bazı noktalara dikkat edilmesi öneriliyor.
Bir kaba 2 su bardağı su koyulur.
Sonra 2 çay bardağı tuz eklenir.
Ardından çilekler hazırlanan suya yerleştirilir ve ortalama 4-5 dakika kadar bekletilir. Ancak daha fazla bekletilmesi önerilmiyor. Çünkü fazla bekletilirse yumuşayabilir.
Devamında çıkartılır ve soğuk sudan geçirilir.
Bir kaba 1 su bardağı beyaz sirke ya da elma sirkesi koyulur.
Sonra 8 su bardağı su eklenir.
Ardından meyve hazırlanan suda 4-5 dakika kadar bekletilir. Daha fazla bekletildiğinde çileğin yüzey rengi değişebilir.
Devamında çıkartılır, süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
Not: Çilek hemen tüketilmeyecekse ıslak şekilde buzdolabına koyulması tavsiye edilmiyor. Kağıt havlu ile kuruladıktan sonra buzdolabına yerleştirilmesi öneriliyor.