Çilek çıktı, tam zamanı! Çilek reçeli tarifi ve püf noktası

Çilekler tezgahlarda iştah kabartırken çilek reçeli sevenler tarifini araştırıyor. 1 kilo toz şekerden sizlere çilek reçeli tarifi hazırladık. Çilek reçelinin püf noktası bir gece öncesinden çilekleri şekerle bekletmek. İşte nefis çilek reçeli tarifi ve malzemeleri...

Cildi güzelleştiren ve diş etlerini tedavi eden çileğin mevsimi geldi. C vitamini deposu olan bu meyvenin en sevilen ürünü çilek reçeli. Peki, çilek reçeli nasıl yapılır?

Vişne, çilek, şeftali gibi yumuşak meyveler suyunu çabuk salabilen meyveler olduğundan başlangıçta meyveleri suya atarak kaynatmak doğru olmaz. O yüzden 1 gece önceden toz şeker ile birlikte bekletme işlemi, meyvelere su salmaları için zaman verir. İşte adım adım çilek reçeli tarifi ve malzemeleri...

ÇİLEK REÇELİ TARİFİ MALZEMELER

1 kilo çilek (iri ve olgun olmalı)

Sirke

1 kilo toz şeker

1 limon suyu ya da dolu 1 çay kaşığı limon tuzu

ÇİLEK REÇELİNİN YAPILIŞI

Reçel tarifi için çileklerinizi sirkeli suda 10 dakika bekletin. Ardından çilekleri ayıklayarak işe başlayabilirsiniz. Çilekleri yaprak ve saplarından ayırın.

Derin bir tencereye çilekleri koyun. Dilerseniz 1 kilo şekeri doğrudan çileklerin üzerine koyun, dilerseniz "1 sıra çilek 1 sıra şeker" olacak şekilde toz şekeri paylaştırın ve çileklerinizi en az 6 saat tencerede bekletin. Bunu akşamdan yaparsanız daha güzel olur.

Reçeli kaynatma zamanı geldiğinde meyvelerin saldığı su miktarını kontrol edin, eğer 1 saat süresince kaynayacak bir reçel için yeterince su miktarı gözlüyorsanız ekstra su ilavesine gerek yoktur.

Çilekler çok az su salmışsa bu durumda göz kararı bir ölçüyle aşırıya kaçmadan su ilavesi yapın. Şeker eridikten sonra su miktarı çileklerin 2 parmak kadar üzerine geçmelidir.

Reçelinizi kaynatmak için başlangıçta yüksek ateş kullanın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın ve reçelin koyulaşması için pişirme işlemine kısık ateşte devam edin. Çileklerin rengi kırmızı kalsın istiyorsanız bu sırada çilekleri bir kâseye alın.

Bundan sonra reçelin üzerinde biriken köpükleri delikli bir kepçe yardımıyla reçele dokunmadan sık sık almanız gerekiyor. Kıvamını alan reçele limon tuzu ya da limon suyunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatın, ayırdığınız çilekleri tekrar ekleyin ve ocağı kapatın.

Reçelinizi kavanozlara sıcakken doldurun ve kapaklarını kapatarak ters çevirin. Soğuyana kadar bu şekilde beklettiğiniz kavanozları, soğuduktan sonra raflarınıza dizebilirsiniz.