Çikolatada ve bisküvide o yağ varsa almayın! Kanser yapıyor

Palmiye yağı atıştırmalık olarak tükettiğimiz neredeyse birçok paketli üründe var. Peki, palmiye yağının kansere neden olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik tek zararı da bu değil. Kanserojen bileşikler içeren palmiye yağının zararlarını kaleme aldık. İşte çikolata, bisküvi alırken bir kere daha düşünmeniz gereken detaylar…

HATİCE GÖVENÇ

Gıda ve kozmetik sektöründe çok kullanılan palmiye yağını farkında olmadan bol bol tüketiyoruz. Fakat palmiye yağı sağlık ve çevresel etkileri açısından birçok tartışmaya konu olmuştur. Çünkü bu yağ kanserden kalbe kadar birçok hastalığı tetikliyor.

PALMİYE YAĞININ ZARARLARI

Palmiye yağının sağlık, çevre ve etik yönlerinden olumsuz etkileri bulunmaktadır. Daha bilinçli tüketim alışkanlıklarıyla bu zararlı etkileri en aza indirmek mümkündür.

Trans ve Doymuş Yağ İçeriği

Palmiye yağı, yüksek miktarda doymuş yağ içerir. Bu, kalp hastalıkları, obezite ve diyabet riskini artırabilir.

Hidrojenize edildiğinde, trans yağlara dönüşebilir, bu da kötü kolesterolü (LDL) yükseltirken iyi kolesterolü (HDL) düşürebilir.

KANSERE YOL AÇABİLİR Mİ?

Rafine edilmiş palmiye yağı, yüksek sıcaklıkta işlendiğinde glisidil esterler (GE) ve 3-MCPD gibi kanserojen bileşikler oluşabilir. Bu maddelerin böbrek, karaciğer ve sinir sistemi üzerinde toksik etkileri olabileceği düşünülmektedir.

Bağırsak ve Sindirim Problemleri

İşlenmiş gıdalarda bulunan palmiye yağı, sindirim sistemini olumsuz etkileyerek kabızlık ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

2. Çevresel Zararları

Palmiye yağı üretimi için geniş yağmur ormanları kesilir. Bu durum, iklim değişikliğini hızlandırır ve birçok türün yaşam alanını yok eder.

Özellikle Orangutanlar, Sumatra kaplanları ve gergedanlar gibi nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlar bu süreçten olumsuz etkilenmektedir.

PALMİYE YAĞI İÇEREN ÜRÜNLER

Çikolata ve atıştırmalıklar

Hazır gıdalar (cips, bisküvi, dondurma)

Margarin ve bazı bitkisel yağlar

Bebek mamaları

Kozmetik ürünler (şampuan, sabun, cilt kremleri)

ALTERNATİFLER NELERDİR?

Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi daha sağlıklı yağlar tercih edilebilir.

Organik ve sürdürülebilir sertifikalı palmiye yağı içeren ürünler tercih edilerek çevresel etkiler azaltılabilir.

Sahurda yiyen eriyor! İşte diyet sahur listesi