Çikolata kisti kanser belirtisi olabilir

Çikolata kistinin daha çok üreme çağındaki kadınlarda görüldüğünü belirten uzmanlar, ''çikolata kisti'' olarak bilinen ''endometrioma'' hastalığının bazı kanserlerle ilişkisi olabileceğini söyledi.

Çikolata kisti her yaş kadın grubunda görülüyor. Daha çok üreme çağındaki kadınlarda görülen, genellikle belirti vermeyen ve toplumda genellikle "çikolata kisti" olarak bilinen "endometrioma" hastalığının bazı kanserlerle ilişkisi olabilir. Endometrioziste görülen en önemli belirti ise adet dönemleriyle ilişkili olan kasık ağrısıdır.

KİST TEDAVİ EDİLMELİ

Tüm kadınların rutin muayene ve tetkiklerini aksatmamalarının hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dede, şu bilgileri verdi:

"Çikolata kisti uygun şekilde ele alınıp tedavi edilmediğinde hastanın yaşam kalitesini ve sağlığını önemli ölçüde tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle tanı ve tedavi süreçlerinde hastaların başta kısırlık olmak üzere, bu durumdan kaynaklanabilecek olası riskler hakkında bilgilendirilmeleri önemli."