Çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamamalısınız. Aksi takdirde yaptığınız bir hata tezgâh üstünü bakteri yuvasına çevirebilir.
North Carolina Eyalet Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'ndan (USDA) yeni bir tüketici araştırmasında uzmanlara göre tavuk yıkamak aslında kontaminasyon ve gıda kaynaklı hastalık riskini artırıyor.
O BAKTERİLER YAPIŞSA DA ÇIKMIYOR
USDA'nın "Karen'e Sor" ekibi Healthline'a verdiği demeçte, "Bazı tüketiciler bakterileri temizlediklerini ve etlerini veya kümes hayvanlarını güvenli hale getirdiklerini düşünüyor." dedi. "Ancak, bakterilerin bazıları o kadar sıkı yapışmış ki, ne kadar yıkarsanız yıkayın onları çıkaramazsınız." Diğer bakteri türleri durulanır, ancak bu mutlaka iyi bir şey değildir.
"Sıska Karaciğer" kitabının yazarı ve " Sıska Karaciğer "in yazarı ve şirketin yöneticisi Kristin Kirkpatrick , "Sıçrayan su, tavuğu ellerinizde tutmak ve hatta lavabodan akan meyve suları bile bu yüksek hastalık riskini yaratıyor." diyor.
Uzmanlara göre hastalık riskini azaltmak için tavuk yıkanmamalı. Unutmayın, kümes hayvanları üzerindeki bakteriler 165 derecede pişerken bile ölüyor.
BAKTERİLERİ AZALTMANIN YOLLARI
Sebzeler, et ve kümes hayvanları için ayrı kesme tahtaları kullanın. Karıştıranlar farklı renkleri kullanabilir.
Eldiven kullanırken bile et ve kümes hayvanlarını tutarken ellerinizi sık sık yıkayın.
Meyve sularının taze yiyeceklerin üzerine damlamasını önlemek için et ve kümes hayvanlarını buzdolabının alt rafında saklayın.