KADİR TEKİN
Çiğ köfte en sevilen atıştırmalıklardan ya da mezelerden biri. Bu yüzden birçok kişi en kolay çiğ köfte tarifini araştırıyor. Peki, hiç düşündünüz mü çiğköftenin yanında neden ayran içilir?
Çiğ köfte, özellikle isot ve pul biberle yapıldığında oldukça acı olabilir. Ayrandaki yoğurt, içeriğindeki kazein proteini sayesinde biberin yakıcı etkisini bastırır. Su acıyı dağıtırken, ayran acıyı sakinleştirir.
Çiğ köftedeki baharat, limon ve nar ekşisi gibi asidik ve yoğun içerikler mideyi yorabilir. Ayran, mide asidini nötrleyici etki yapar, hazmı kolaylaştırır.
EN KOLAY ÇİĞ KÖFTE TARİFİ (Et İçermez)
Yaklaşık 4–6 kişilik, Hazırlık süresi: 15–20 dakika
Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur (köftelik)
1,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı isot (isteğe göre artırılabilir)
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet rendelenmiş soğan (suyu sıkılmış)
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon suyu
ÇİĞ KÖFTE TARİFİ
Bulguru kabın içine alın, üzerine sıcak suyu dökün, karıştırın ve üzerini kapatıp 10 dakika kadar şişmeye bırakın.
Şişen bulgurun üzerine salçaları, yağı ve baharatları ekleyin.
Ardından soğan, sarımsak, nar ekşisi ve limon suyunu da ekleyin.
Tüm malzemeyi kaşık ya da eldivenle el yardımıyla 5–10 dakika yoğurun. (Rondoda karıştırabilirsiniz!)
Yoğurma sırasında kıvam çok sertse çok az su veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Kıvam alınca elinle şekil vererek marul yapraklarıyla servis edin.
ÇİĞ KÖFTE YANINDA NE GİDER?
Lavaş
Marul
Limon dilimleri
Turşu
Ayran
Püf Noktası:
Yoğurma yerine mutfak robotu kullanarak "Tembel işi çiğ köfte" versiyonunu da kolayca yapabilirsiniz.
İsot sevmeyenler sadece pul biberle de yapabilir.