Cep telefonuyla yatağa girince uyku kaçıyor! En büyük nedeni...

Cep telefonu ışığı melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor. Aynı zamanda cep telefonu cilt sağlığını bozarak kuruluğa neden olur. Peki telefona yatağa girerseniz ne olur? İşte yanıtı...

Melatonin uyku getiren bir hormondur. Cep telefonu yaydığı radyasyon nedeniyle bu hormonun salgılanmasını baskılar. Bu nedenle uykusuzluğa neden olur. Peki telefona yatağa girerseniz ne olur? İşte yanıtı...

CEP TELEFONUYLA YATAĞA GİRDİĞİNİZDE NE OLUR?

Yatağa telefonla girmeyin

Özellikle sosyal medyadan ayrı kalamayan pek çok kişi yatağa cep telefonuyla giriyor ve başkalarının paylaşımlarını takip ederek hem olumlu-olumsuz düşüncelere kapılıyor hem de ekran ışığına maruz kalıyor. Oysa yatağa girdiğinizde beyninizin başka yaşantılarla, sorunlarla dolu olmaması gerekir. Telefon ve bilgisayarda olduğu gibi, yatakta televizyon seyretme ve kitap okuma da uykuya dalmayı olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığından, kitabınızı uykuya dalacağınız yatakta değil, farklı bir yerde okuyun.

Melatonin miktarını azaltır

Uyku hormonu olarak bilinen melatonin, ortamdaki ışık miktarıyla yakından ilişkili. Işık miktarı azaldıkça artan melatonin, metabolizmayı yavaşlatır ve uykuya hazırlar. Ne var ki, yatmadan önce cep telefonu ekranını yüksek ışıkta kullanmak, vücuttaki melatonin miktarını azaltıcı etkiye sahip. Cep telefonuyla uyumanın zararları içinde bu konu, uyku sağlığıyla yakından ilişkili. Cep telefonundan yayılan ışığın yanı sıra radyasyon da beynin ilgili merkezlerini uyararak uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Yatmadan önce oynanan oyunlar, okunan mesajlar, paylaşılan sosyal medya içerikleri vb. de yine, vücutta adrenal düzeyini arttırarak melatoninin baskılanmasına yol açmakta.

Cilt kuruluğuna yol açar

Cep telefonuyla uyumanın zararları, cilt sağlığı açısından da olumsuz bir durum teşkil etmekte. Uyku sağlığı bozulan, yeterli miktarda ve kaliteli bir uyku uyuyamayan kişilerin cilt hücreleri beslenemez. Ölen hücrelerle birlikte cilt kuruluğu oluşur. Cilt kuruluğuna çoğu zaman ciltte pullanma, kaşıntı ve cilt çatlakları eşlik eder. Yağlı bir cilde sahip olan kullanıcılarda bile bu şikayetler oluşabilir. Cep telefonuyla uyumanın zararları içinde bu konunun alışkanlık haline getirilmesi, kırışıklıkların artmasına yol açar. Erken yaşlanma ve cilt kanseri de oluşabilecek riskler arasında sayılabilir.