'Çene ucu estetiği kişiye göre değişir'

Çene ucu estetiği yüz simetrisi için özellikle kadınların gündeminde. Estetik cerrah Hamidreza Samani ''aşırı sivri ve uzun bir çene ucu da, kısa ve geride duran silik bir çene ucu da yüzdeki estetik görünümü bozar'' diyor.

Kadınlar için estetik cerrahi her zaman ilgi konusu olmuştur. Peki yüzümüzü çekici ve güzel yapan yapılar hakkında gerçekten sağlıklı bir bilgiye sahip miyiz? Bir yüzün çekici ve estetik hatlara sahip olduğunu düşündüren nedir sizce? Şüphesiz yüz hatlarını belirleyen başlıca bölgeleri saymamız gerekse alın, yanaklar, dudaklar diye başlarız saymaya. Fakat çok kritik bir bölge daha var, alt çene ve özellikle çene ucu. Ünlü estetik cerrah Hamidreza Samani "alt çenenin uzunluğu ve projeksiyonu yüzün altın oran ölçümlerinde önemli rol oynuyor" diyor. Aşırı sivri ve uzun bir çene ucu veya tam tersine çok geride olan kısa bir çene ucu ve benzeri durumlar kuşkusuz herkes tarafından estetik olmayan bir görünüm olarak nitelendiriliyor. Peki çene ucunda bunun gibi problemler varsa ne yapılmalı?

Samani, çene ucu estetiğinin çene ucunun konumu ve boyutu ile ilgili problemi olan hastaların tedavisinde uygulanan bir yöntem olduğunu aktarıyor. Bu müdahaleler cerrahi olduğu gibi cerrahi dışı müdahaleler de olabiliyor. "Her durum, her kişi için farklı seçenekler oluşuyor" diyor,

Çene ucu probleminin analizi

Çene ucu problemleri hiçbir zaman tek başına değerlendirilmiyor. Çene ucu sonuçta alt çene kemiğinin bir parçası. Problemlerin yüzde 90'ından fazlası da alt çenenin konumundan veya çarpık gelişmesinden kaynaklanıyor. "Yüz oranlarına göre bir çene küçük ve silik görünüyorsa bunun sebebi hemen hemen tüm vakalarda üst çeneye göre geride olan bir alt çene. Haliyle alt çenedeki dişler üst çenedeki dişlere göre daha geride olup kapanış bozukluğu da yaratabiliyor.

Bir çene ucu aşırı sivri ve uzun görünüyorsa bu da aynı şekilde üst çeneye göre daha önde olan bir alt çene yüzünden öyle görünüyor. Gerçi bu durum küçük olan bir alt çenenin aksine izole bir şekilde sadece çene ucunun uzun olmasından da oluşabiliyor, bu kararı işin uzmanı bir estetik cerrah verebilir. Bu nedenlerle problemin analizi her zaman kafatası ve yüz kemiklerinin ebatları ve konumlarının analizi (sefalometrik analiz) ile başlıyor. Bu analizin temeli alt ve üst çenenin kafatasındaki kilit noktalara göre konumu ve ayrıca birbirleriyle ilişkileri ve doğru bir dişsel kapanıştan sapmanın olup olmadığıdır. Bu değerlendirmeye istinaden tedavi planı yapılır" diyor Hamidreza Samani. 

Doğru tedavi planı

Doğru bir tedavi planı için doğru bir sefalometrik analizin kaçınılmaz olduğunu da ekliyor. Bu değerlendirmeyi yok sayıp sadece çene ucuna bilinçsizce müdahale etmenin daha sonra telafisi olmayan sonuçlara yol açabileceği konusunda da uyarıda bulunuyor ünlü cerrah. "Doğru bir analizden sonra tedavi seçenekleri belirlenir ve hastanın isteğine göre seçeneklerden hastanın onayladığı tedavi uygulanır. Kapanış bozukluğu olan hastalarda doğru tedavi ortodontik tedaviden sonra cerrahi ile alt ve üst çeneyi yeni ve doğru konumlarına getirmektir. Fakat hasta temel tedaviyi kabul etmezse ve sadece görsel olarak çene ucunun düzeltilmesini isterse problemin derecesine göre bir tedavi uygulanır".

Majör cerrahi dışındaki tedavi seçenekleri

"Geride olan çene uçları için eğer çok minimal bir augmentasyon (kemik ekleme) gerekli ise derin planda dolgu enjeksiyonu yapılabilir" diyen Samani bu tedavi için hastaları çok dikkatli seçmek gerektiğini vurguluyor. Çünkü belli bir hacim üzerinde dolgu uygulamanın uzun vadede düzensiz çene ucu ve bazen de asimetrik görünüme yol açma riski olduğunu aktarıyor. Bu arada daha fazla bir augmentasyon'un (kemik eklemenin) söz konusu olduğu durumlarda tüm seçenekler cerrahi girişimler. "Bu girişimlerde Arestetik'te ya çenenin kemiğini belli yöntemlerle uzatıyoruz veya çene ucu protezlerden yaralanıyoruz." diyen Hamidreza Samani, cerrahi yöntemlerde ilk tercihlerinin daime kemiği uzatmak olduğunun, protezi bu tekniğin yetersiz kaldığı durumlarda tercih ettiklerinin de altını çiziyor.

"Önde olan çene uçları için tedavi sadece cerrahi ile ve çene ucunu kısaltmakla mümkündür. Ancak asimetrik çene uçlarının tedavisi asimetrinin derecesine göre değişir. Hafif asimetriler dolgu ile tedavi edilirken daha şiddetli asimetriler için cerrahi müdahale şart. Asimetriler için protez uygulanmaz.

Son olarak şunu söylemek gerekir ki tüm diğer estetik cerrahi tedavilerinde olduğu gibi sadece yüzeysel ve bilinçsiz uygulamalar hastaya zarar vermekten başka bir şey değil. Her ne kadar kısa vadede hasta memnun gözükse de uzun vadede sonuç hüsran olur."