Kadınlar için estetik cerrahi her zaman ilgi konusu olmuştur. Peki yüzümüzü çekici ve güzel yapan yapılar hakkında gerçekten sağlıklı bir bilgiye sahip miyiz? Bir yüzün çekici ve estetik hatlara sahip olduğunu düşündüren nedir sizce? Şüphesiz yüz hatlarını belirleyen başlıca bölgeleri saymamız gerekse alın, yanaklar, dudaklar diye başlarız saymaya. Fakat çok kritik bir bölge daha var, alt çene ve özellikle çene ucu. Ünlü estetik cerrah Hamidreza Samani "alt çenenin uzunluğu ve projeksiyonu yüzün altın oran ölçümlerinde önemli rol oynuyor" diyor. Aşırı sivri ve uzun bir çene ucu veya tam tersine çok geride olan kısa bir çene ucu ve benzeri durumlar kuşkusuz herkes tarafından estetik olmayan bir görünüm olarak nitelendiriliyor. Peki çene ucunda bunun gibi problemler varsa ne yapılmalı?
Samani, çene ucu estetiğinin çene ucunun konumu ve boyutu ile ilgili problemi olan hastaların tedavisinde uygulanan bir yöntem olduğunu aktarıyor. Bu müdahaleler cerrahi olduğu gibi cerrahi dışı müdahaleler de olabiliyor. "Her durum, her kişi için farklı seçenekler oluşuyor" diyor,
Çene ucu probleminin analizi
Bir çene ucu aşırı sivri ve uzun görünüyorsa bu da aynı şekilde üst çeneye göre daha önde olan bir alt çene yüzünden öyle görünüyor. Gerçi bu durum küçük olan bir alt çenenin aksine izole bir şekilde sadece çene ucunun uzun olmasından da oluşabiliyor, bu kararı işin uzmanı bir estetik cerrah verebilir. Bu nedenlerle problemin analizi her zaman kafatası ve yüz kemiklerinin ebatları ve konumlarının analizi (sefalometrik analiz) ile başlıyor. Bu analizin temeli alt ve üst çenenin kafatasındaki kilit noktalara göre konumu ve ayrıca birbirleriyle ilişkileri ve doğru bir dişsel kapanıştan sapmanın olup olmadığıdır. Bu değerlendirmeye istinaden tedavi planı yapılır" diyor Hamidreza Samani.
Doğru tedavi planı
Majör cerrahi dışındaki tedavi seçenekleri
"Önde olan çene uçları için tedavi sadece cerrahi ile ve çene ucunu kısaltmakla mümkündür. Ancak asimetrik çene uçlarının tedavisi asimetrinin derecesine göre değişir. Hafif asimetriler dolgu ile tedavi edilirken daha şiddetli asimetriler için cerrahi müdahale şart. Asimetriler için protez uygulanmaz.
Son olarak şunu söylemek gerekir ki tüm diğer estetik cerrahi tedavilerinde olduğu gibi sadece yüzeysel ve bilinçsiz uygulamalar hastaya zarar vermekten başka bir şey değil. Her ne kadar kısa vadede hasta memnun gözükse de uzun vadede sonuç hüsran olur."