Okan Kabuk
Çelik tencere ve tavalar, mutfak eşyaları arasında sık sık kullanılabiliyorlar. Ayrıca bu eşyalarda kullanıma bağlı olarak yanma, kireçlenme ve is tutma gibi problemler görülebilir. Bu nedenle çelik tencere ve tavaları temizlemenin yöntemleri de araştırılabiliyor.
Öte yandan bu konuda tercih edilecek bazı pratik temizleme yöntemleri, çelik tencere ve tavaları kolayca temizleyebiliyor. Üstelik, ''meğer bu kadar basitmiş'' bile dedirtebiliyor.
Çelik tencere ve tava parlatmanın pratik yöntemleri pek çok kişi tarafından araştırılabiliyor. Çünkü uğraştırıcı yöntemlerle temizleme işlemi oldukça uzun sürebilir. Nitekim çelik tencere ve tava parlatmanın pratik yöntemlerinden bazıları şu şekilde; tuz ve sirke karışımı, su ve limon karışımı, sirke ve karbonat karışımı.
Tuz ve Sirke Karışımı: Bir çay bardağı elma sirkesi ve bir yemek kaşığı tuz karıştırılır. Elde edilen karışım çelik tencere veya tavaya alınarak 15 dakika bekletilir. Devamında içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri yardımı ile iç kısmı ve dış kısmı ovulur. Ardından bol su ile durulanır.
Su ve Limon Karışımı: Tencere veya tavanın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyulur. Ardından üzerine su eklenir ve ocakta kaynatılır. Elde edilen karışım oda sıcaklığına geldiğinde mutfak süngeri yardımı ile temizlik işlemi uygulanır. Devamında bol su ile durulanır.
Sirke ve Karbonat Karışımı: Bir çay kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı karbonat karıştırılır. Ardından tencere veya tavaya ilave edilir. Üzerine az miktarda su eklenerek kısık ateşte kaynatılır. Devamında su dökülür ve bol su ile durulanır.
Dikkat: Yukarıdaki yöntemler mevcut mutfak eşyalarının yapısına zarar verebilecek nitelikteyse uygulanması tavsiye edilmez. Bu noktada üretici temizlik tavsiyeleri de okunabilir.