Selanik gevreğinde şeker yerine pekmez veya hurma özü de kullanabilirsiniz. Tadı lezzetli ve yemesi zevkli olan Selanik gevreği kıtır kıtır oluyor. Peki Selanik gevreği nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? İşte yanıtı...
SELANİK GEVREĞİ TARİFİ
3 adet yumurta
2,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı sıcak su
1 su bardağı şeker (yarım su bardağı hurma özü veya pekmez de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı kavrulmuş fındık
Yarım su bardağı kuru üzüm
7-8 adet kuru kayısı, kuru incir (istediğiniz kuru meyveler olabilir)
1 su bardağı damla veya parça çikolata (isteğe bağlı)
Tepsiye sürmek için;
Tereyağı
SELANİK GEVREĞİ NASIL YAPILIR?
Öncelikle yumurta ve şekeri mikserde 3-4 dakika çırpın. Köpürmeye başlayınca eritilmiş tereyağını, sirkeyi, sıcak suyu ilave edin ve karıştırın. Ardından unu, hamur kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edin. Son olarak fındık, üzüm ve çikolata parçacıklarını ilave edip kek kıvamından daha katı hamur elde edin.
Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine önce tereyağını sürün ve hamuru dökün. Hamurun üzerini spatula ile düzleyip 200 derecede ısıtılmış 160 dereceli fırına atın pembeleşene kadar pişirin. Piştikten sonra tepsiyi buzdolabında 1 saat dinlendirin.
Ardından dinlenen keki uzun şeritler halinde dilimleyin. Yatay olacak şekilde fırın tepsisine dizin. (Tepsiyi yağlamayın ya da kâğıt sermenize gerek yok.)