Çayı mı marmelatı mı? Akciğerlere nefes aldıran meyve... Kışın astım hastalarına öneriliyor

Akciğerler için ayva birebir. Ayva tam bir kış meyvesi. Marmelatı, çayı ve reçeli yapılıyor. Peki astıma birebir olan ayvanın şifaları neler? İşte bronşit ve astımın reçetesi...

Astım nefes darlığına yol açar. Akciğerleri güçlendiren ayva meyvesi iltihabı kurutuyor. Ayvanın farklı tüketim şekilleri var. Bağışıklığı güçlendiren ayvanın faydaları neler?

AYVA VE AKCİĞERİN YENİLENMESİ: ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

Son yıllarda yapılan birkaç araştırma, ayva tüketiminin akciğer sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını kanıtladı.

2018 yılında yapılan bir çalışmada, ayva özlerinin astım ve bronşit hastalığına sahip hayvanlar üzerinde test edildiği ve bu özlerin akciğer iltihaplarını azalttığı belirlendi. Ayrıca, 2020 yılında yapılan bir başka çalışmada, ayva kabuğunun akciğer hücrelerini koruyarak, sigara içen bireylerde akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği görüldü.

Klinik farmakoloji uzmanı Dr. Sarah Collins, "Ayva, antioksidan özellikleri ile akciğerlerdeki inflamasyonu azaltan, aynı zamanda solunum yollarını rahatlatan bir meyvedir. Aynı zamanda ayva, akciğerlerdeki hücrelerin yenilenmesini hızlandırarak, akciğer dokusunun onarımını destekler" şeklinde yorum yaptı.

AYVA VE ANTİOKSİDANLAR: AKCİĞERLER İÇİN KORUYUCU GÜÇ

Ayva, yüksek oranda antioksidanlar ve flavonoidler içerir. Bu bileşikler, vücutta serbest radikallerin yol açtığı oksidatif strese karşı savaşarak hücre hasarını engeller. Akciğerler, vücudun en fazla oksijen alan organı olduğu için, serbest radikallerin etkilerine karşı savunmasız. Bu nedenle, antioksidanlar açısından zengin bir beslenme, akciğerlerin sağlığını koruyabilir.

Gıda bilimi profesörü Dr. Emily Harrison, "Ayva, akciğer sağlığını destekleyen en önemli bileşiklerden biri olan flavonoidleri içerir. Flavonoidler, hücrelerdeki oksidatif hasarı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve akciğerlerin yeniden yapılanmasına yardımcı olur" dedi.

AYVA NASIL TÜKETİLMELİ?

Ayva, genellikle taze olarak veya komposto, reçel ve marmelat şeklinde tüketilir. Bununla birlikte, ayva çayı da oldukça popülerdir ve akciğer sağlığını desteklemek için etkili bir yol olabilir. Ayva kabuğu, meyveye göre daha yoğun antioksidanlar içerdiği için kabuğuyla yapılan çaylar da faydalı.

Dr. Jennifer Hayes, "Ayva çayı, akciğerleri koruyan ve onaran bir içecek olarak özellikle kış aylarında tercih edilebilir. Ayva çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, solunum yollarını açar ve akciğerleri toksinlerden arındırır" diye ekledi.