Çay onsuz olmuyor! Ağızda eriyen dereotlu poğaça tarifi! Püf noktası asla yoğurmamak...

Dereotlu poğaçanın en taze olduğu tarifi derledik. Çayın yanına lezzet katan poğaça evi mis gibi kokutuyor. Peki enfes dereotlu poğaça nasıl yapılır?

Dereotu sevenler bu tarife hayır diyemiyor. Dereotlu poğaça yaparken püf noktalarına dikkat etmeli. İşte adım adım dereotlu poğaça tarifi...

MALZEMELER:

1 kg ekmeklik un

400 gr oda sıcaklığında tereyağı

200 ml sıvı yağ

200 ml yoğurt

3 L yumurta ( sarısını ayıracaksanız 4)

50 gr şeker (2.5 y/k)

20 gr tuz ( 2 t/k)

1 ç/k karbonat

30 gr kabartma tozu ( 3pkt)

1 demet dereotu

Biraz mutlaka yarım yağlı veya yağsız peynir

Biraz maydanoz

YAPILIMI:

Önce unun ortasına tereyağı ekleyip bu şekilde yedirelim. Dikkat edelim yoğurmuyoruz sadece karıştırıyoruz.

Bu çok önemli bir detay. Yoğurursanız kıyırlık azalır. Elinizle temas etmeyecek ki erimesin. Aksi halde gluten aktifleşip normal poğaça haline getiriyor.

3 dakikada hazır.

Sonra diğer bütün malzemeleri ekleyip aynı şekilde devam edelim.

Toparlandımı yeter. Hamuru görüyorsunuz daha pişmeden elde dağılıyor.

Bize gereken kıvam bu. 15-20 dakika buzdolabında dinlendirip parçalara bölelim.

Bezeleri çok uzun süre olmayacak şekilde 3-5 saniye gibi beze haline getirip baş parmağımızın altıyla 1 kere bastırıp hazırladığımız maydanoz-peynir karışımından ekleyelim.

Peynirin yarım yağlı veya yağsız olmasına dikkat edelim.

Yağlı olurse erir gider. Daha sonra uç parmağımızın altıyla iki kere bastırıp 2 kıvırmakla şekil vererek tepsiye alalım.

Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, çörekotu ile süsleyerek 180 derece fansız fırında pişirip 3 dakika fanlı rejime alalım ki her tarafı kızarsın.

Sıcakken hamur gibi oluyor.

Soğuyup dinlenince dokununca kırılıp dökülüyor.

Afiyet olsun...