DHA
Toplum arasında çay ve kahvenin demir eksikliğine sebep olduğu söylenir. Peki, bu doğru mu? Çay mı kahve mi sizin için vazgeçilmez? Eğer ikisinden de vazgeçemiyorsanız bu haberimiz tam size göre. Çünkü çay ve kahvenin vücuda etkilerini derledik.
DHA'ya açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ekinci, çay ve kahve arasındaki farkı anlattı.
ÇAY VE KAHVE DEMİR EKSİKLİĞİ YAPAR MI?
Ekinci, çay ve kahvenin demir eksikliğine etkisini şöyle anlattı:
"Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çay ile kahve kıyaslandığında, çay daha çok demir emilimini azaltabilmektedir."
YENİDOĞANLARDA İNEK SÜTÜ KULLANIMI ETKİLİ
Diyete bağlı demir eksikliğinde özellikle yenidoğanlarda inek sütü kullanımının yetersiz demir içeriği nedeniyle anemi oluşturabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Ömer Ekinci, "Daha büyük çocukluk döneminde de büyüme ve gelişme hızına rağmen diyetle demir alımı az olabilmektedir. Demir emiliminde bozulma; mide ve ince bağırsak (başta çölyak hastalığı olmak üzere) ile ilgili birçok hastalıkta bu tablo oluşabilmektedir." dedi.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Doç. Dr. Ömer Ekinci, "Ülkemizde çocukluk yaş grubunda yapılan çeşitli araştırmalarda bu sıklık yüzde 15,2 ile yüzde 62,5 arasında bildirilmiştir. Erişkinlere bakıldığında ise demir eksikliği anemisi yüzde 20 civarında olup, mensturasyon ve gebelik nedeniyle en sık kadınlarda görülmektedir." dedi.
DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
Demir eksikliği anemisinin erken evrelerinde şikâyetler daha hafif görülürken, aneminin şiddeti arttıkça semptomların belirginleştiğini belirten Doç. Dr. Ömer Ekinci, şunları söyledi:
"Demir eksikliğinin en sık görülen semptomları solukluk, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, çarpıntı, nefes darlığı, baş ağrısı, egzersiz intoleransı, depresyon, huzursuz ayak sendromu, tırnaklarda değişiklikler, saç dökülmesi, ağız kenarı ve dilde çatlaklar, yutma güçlüğü, pika olarak tanımlanan toprak yeme özlemi, buz yeme ve çocuklarda nörogelişimsel gecikme sayılabilir."