Çay diye zehir demlemeyin! İşte çay demleme tüyoları

5000 yıllık bir geçmişe sahip çay, Türklerin yaşamına geç girse de Türklerin vazgeçilmez içeceği olarak biliniyor. Çaysız bir gün dahi hayal edemiyoruz. Ancak uzmanlar yanlış demlenen çayın kanserojen etkisinin olduğu konusunda uyarıyor. Peki, çay demlemenin püf noktaları nedir? Çayı zehir yapan hatalar nelerdir? Çay demlenirken nelere dikkat edilmelidir?

Türk çayı meşhur içeceğimiz. Hatırı sayılır oturmaların sevilen içeceği çayı demlemek ustalık istiyor. Peki, çay demlemenin püf noktaları nedir? Çayı zehir yapan hatalar nelerdir? Çay demlenirken nelere dikkat edilmelidir? Cevabı haberimizde...

SABAH'ta yer alan habere göre, kaynar su ile uzun süre demlenen çay kanser riski oluşturuyor.

ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN SÜRE DAYANMASI

Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir.

OCAK ÜZERİNDEN ALIN

Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.

YÜKSEK ISIYA MARUZ BIRAKMAYIN

Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir.

KANSER RİSKİ VAR

Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.

BURUK BİR TAT BIRAKIR

Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz.

KAYNAMAMIŞ SU İLE DEMLEYİN

Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir. Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir.

ÇAY RUTUBET ALIR

Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.